Lene Espersen: DF skader det borgerlige Danmark

Pia Kjærsgaard ønsker et møde med regeringstoppen, som hun kritiserer for at have et ledelsesproblem. V og K afviser kritikken, som de kalder skadelig for sammenholdet i blå blok.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningen er iskold mellem regeringspartierne og støttepartiet Dansk Folkeparti efter Kristian Thulesen Dahls bredside mod VK-regeringen. Flere ministre afviser DFs kritik og beskylder støttepartiet for at give indirekte hjælp til oppositionen.

-  Når man kommer med en så skinger kritik som den Dansk Folkeparti, så skader det det borgerlige Danmark og det gavner Helle Thorning og Villy Søvndal, siger Lene Espersen.

Hun bakkes op af sin løjtnant, økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen.

- I stedet for at skyde mod regeringen burde man skyde på socialdemokraterne, siger han.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) mener ikke, at Dansk Folkeparti har vist tilstrækkelig omtanke.

- Vi er et hold, der skal have det her til at køre. Det skulle DF også overveje, siger Henrik Høegh.

Er det uklogt af Dansk Folkeparti?

- Dansk Folkeparti er et selvstændigt parti. De skal selvfølgelig have lov til at udtale sig, men det er ikke nogen dårlig ide at have en lille smule omtanke, siger Henrik Høegh.

Dansk Folkepartis kritik går bl.a. på statsministerens og udenrigsministerens prioritering af familien frem for vigtige politiske møder. Seneste eksempel var Lene Espersens ferietur til Mallorca før påsken. Den betød, at hun ikke deltog i et møde om Arktis, hvor både hendes russiske og amerikanske kolleger var til stede.

Også skatteminister Troels Lund Poulsen (V) afviser Dansk Folkepartis kritik.

- Det er ikke en rigtig kritik. Regeringen arbejder fuldt og fast på at gøre det så godt som muligt for den enkelte dansker. Det er vigtigt, at VKO står sammen og det tror jeg også sker, siger Troels Lund Poulsen,

Så Dansk Folkeparti misforstår det hele?

- DF er i deres gode ret til at sige, hvordan de ser på tingene. Men for regeringen er det afgørende, at vi bekæmper den fjende, der er. Det er Socialdemokratiet og SF, siger Troels Lund Poulsen.

I DF-lejren står Pia Kjærsgaard helt fast på kritikken af regeringen.

- Hvis både statsministeren og vicestatsministeren er for tilbagelænede og er i defensiven i stedet for i offensiven, så breder det sig jo til den øvrige regering og i folketingsgrupperne. Det er derfor, at der nu må ske noget. Der er maksimum halvandet år til næste valg, og det er nu, siger Pia Kjærsgaard.

Hvis regeringen vælger at ignorere kritikken, bliver det ifølge Pia Kjærsgaard værst for den selv.

- Vil de ikke tage det alvorligt, skader det bare den selv. Vi gør det kun for, at de skal forstå det nu, siger Pia Kjærsgaard.

Hun forventer, at Dansk Folkeparti skal have en snarlig snak med regeringstoppen.

- Det vil da være helt naturligt, men initiativet ligger hos regeringen, siger Pia Kjærsgaard.