Lene Espersen: Det er et endegyldigt farvel

Lene Espersen kommer fortsat til at beskæftige sig med politik og samfundsforhold i sit nye job, men hun vender aldrig tilbage til Christiansborg, siger hun.

ARKIVFOTO. Hvis Lars Løkke vinder næste valg, skal han ikke ringe til Lene Espersen, når ministerholdet skal sættes. Hun meddeler, at hun ikke har tænkt sig at vende tilbage til dansk politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Lene Espersen forlader Christiansborg for i stedet at kaste sig over et nyt job i det private, lukker hun døren til livet som folkevalgt bag sig for altid.

Det siger hun i et interview med Go’morgen Danmark på TV 2, hvor hun gør det klart, at hun ikke vil påtage sig en ministerpost, hvis de borgerlige vinder næste valg, og de Konservative kommer i regering.

»Jeg må bare sige, jeg har været minister i ti år, jeg har været vicestatsminister, jeg har været Danmarks første kvindelige justitsminister. Jeg har prøvet det hele,« fortæller Lene Espersen.

Hun skal fremover være direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder, et job, hun ikke selv har opsøgt, men som hun er blevet headhuntet til.

»Jeg har simpelthen prøvet alt i politik, det har været et kald, ikke et job. Jeg troede, jeg skulle være politiker altid. Men pludselig kom der et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til,« siger Lene Espersen, som understreger, at hun stadig kommer til at beskæftige sig med politik og samfundsforhold, når hun skal sætte danske arkitekters arbejde på den offentlige og politiske dagsorden.

Hun fremhæver de Konservatives skole- og retspolitik med nationale test og fokus på hårdere straffe som de største aftryk, partiet har sat på det danske samfund i løbet af de år, hvor partiet sad i regering. Til gengæld er hun ked af, at hun selv og hendes parti ikke havde større gennemslagskraft, mens de sad i regering, hvor de Konservative blev regnet som Venstres lillebror.

Det fylder mere, end det meget omtalte møde i Arktisk Råd, som Lene Espersen aflyste for at holde sommerferie med familien, hvilket i sidste ende endte med at koste hende posten som udenrigsminister og jobbet som partiformand.

»Det er noget, der ærgrer mig,« siger Lene Espersen i dag, men hun siger også, at hun med sine 20 år i politik har oplevet større nederlag.

Hun understreger samtidig, at hun ikke forlader den synkende skude i en tid med dårlige meningsmålinger og en ny partiformand i skikkelse af Søren Pape Poulsen (K), der endnu ikke har formået at vende skuden.

»Jeg er helt overbevist om, at Pape vil lykkes med opgaven,« siger hun til Go’morgen Danmark.