Lene E. afviser ny konservativ EU-kurs

De Konservative er et pro-europæisk parti også selv om det ikke længere står i partiets partiprogram, at man vil afskaffe de fire EU-forbehold, slår de Konservatives EU-ordfører, Lene Espersen, fast.

Lene Espersen, Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ændrer ikke ved de Konservatives EU-politik, at partiet på landsrådet søndag har vedtaget, at der ikke længere skal stå i partiprogrammet, at man vil afskaffe de fire EU-forbehold.

Det slår partiets EU-ordfører, Lene Espersen, efter afstemningen fast.

Hun afviser, at Det Konservative Folkeparti med partiets nye program er mere EU-skeptiske.

- Politikken er fuldstændig den samme. Det var folketingsgruppen, der indstillede det oprindelig tekstforslag, og det er det, der er vedtaget nu. Det er mig, der fører EU-politikken i det daglige, og der er ingen forandring, siger hun.

Hun mener ikke, at den ophedede debat om EU på partiets landsmøde er et udtryk for en splittelse i partiet.

- Jeg synes ikke, det er så stort et problem, som nogle vil gøre det til. Jeg glæder mig over, at EU for en gangs skyld har været et hedt debattema, siger hun.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) kaldte det tidligere på ugen »en fejl«, hvis partiets nye principprogram ikke kommer til at indeholde et opgør med de danske EU-forbehold fra 1993. En holdning, som Lene Espersen grundlæggende erklærede sig enig i.

Men ifølge Lene Espersen handler spørgsmålet i høj grad om, hvor detaljeret man skal være i det nye partiprogram.

- Vi havde en lang diskussion om det i processen, og der var nogle, der mente, at det var at gå for meget i detaljer. Specielt hvis nogle af forbeholdene kommer væk, er det uheldigt, hvis det står i et partiprogram, der skal holde i ti år, siger hun.

- På debatten kunne vi så høre, at mange af de pro-europæere, der er i partiet, ønskede, at vi skulle gå det spadestik dybere, og derfor sad vi i redaktionsgruppen og prøvede at lave en kompromistekst, men landsrådet har valgt at holde fast i den oprindelige tekst, og det har jeg ingen problemer med. Det vigtigste for mig er, at vores politik ikke er ændret, siger hun.

Landsrådets beslutning bliver dog betragtet som en sejr til det mere EU-skeptiske bagland.