Lene E: Glad for straf i GGGI-sag

Tidligere udenrigsminister Lene Espersen glæder sig over Udenrigsministeriets håndtering af GGGI-sagen, der, i modsætning til Justitsministeriets sag om nødløgne, viser, at embedsmænd ikke kan slippe af sted med hvad som helst.

»Det er meget positivt, at Udenrigsministeriet er gået til værks på en måde, hvor man ikke holder hånden over nogen,« siger Lene Espersen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lene Espersen (K) har selv en fortid som både justitsminister og udenrigsminister, og hun glæder sig over, at i hvert fald ét af hendes gamle ministerier kan håndtere dårlige sager i embedsværket på tilfredsstillende vis.

»Det er meget positivt, at Udenrigsministeriet er gået til værks på en måde, hvor man ikke holder hånden over nogen,« siger Lene Espersen (K).

Det siger hun, efter tre embedsmænd i Udenrigsministeriet torsdag modtog advarsler for ikke rettidigt at have underrettet tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) om de urigtige oplysninger vedrørende GGGIs rejseregler. En af embedsmændene får derudover også kritik, men den pågældende vil dog ikke blive mødt med sanktioner, da vedkommende allerede har skiftet stilling.

Lene Espersen bemærker dog samtidig, at embedsmænd tidligere er gået fri for tiltale, som for eksempel i sagen om de såkaldte »nødløgne« i Justitsministeriet.

»Det viser, at også embedsmænd kan begå fejl, og det har konsekvenser for de pågældende. Det står i en skærende kontrast til afgørelsen i Justitsministeriet, hvor det virkede lidt som om, at embedsmænd kunne slippe af sted med hvad som helst,« siger Lene Espersen.

Tidligere Justitsminister Morten Bødskov (S) måtte i december trække sig som minister, efter det kom frem, at han bevidst havde givet Folketingets Retsudvalg forkerte oplysninger om aflysningen af et planlagt besøg på Christiania i 2012, som Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard (DF) også skulle deltage i.

Det endte med, at Morten Bødskov måtte trække sig som minister, da han på et samråd erkendte, at der var tale om en konstrueret løgn, som to embedsmænd i Justitsministeriet havde bidraget til. Men det endte altså med, at embedsmændene gik fri, da der åbenbart var tale om nødløgne.

Sagerne betyder dog ikke, at Lene Espersen har mistet tilliden til embedsmændene i de danske ministerier.

»Det at fejle er ikke i sig selv noget problem, men så skal man sørge for at informere de mennesker, det har konsekvenser for. Og begår man fejl får man, som i det her tilfælde, en advarsel. Det er alvorligt og bestemt ikke karrierefremmende for de pågældende. Men ligefrem at sige at hvis man begår en fejl, så har man ingen fremtid, er for hård en konklusion at drage,« siger hun.