Lektor om øget forsvarssamarbejde: Lyder lækkert men uden fyld

Danmark og Sverige vil udvide samarbejdet om eksempelvis overvågning og indkøb af uniformer.

Foto: Sarah Christine Nørgaard

København. Danmark og Sverige strømliner samarbejdet på forsvarsområdet, men reelt er der ikke særlig meget indhold i et øget samarbejde mellem de to nordiske lande.

Det siger lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen som en kommentar til, at Danmark og Sverige fremover vil udveksle flere informationer og lave fælles indkøb af uniformer.

- Det lyder lækkert, men der er ikke ret meget fyld i det. Det skyldes simpelthen, at vi ikke har mere kapacitet til at brede vores samarbejde mere ud, end det allerede er, siger han.

Han har ikke set rammerne for det fremtidige samarbejde, men fremhæver, at der formentlig ikke vil blive brugt flere penge. Det øgede samarbejde kommer i lyset af et ændret trusselsbillede i Østersøen.

Danmark skal fremover udveksle radarbilleder med Sverige, indkøbe uniformer fælles og får lettere adgang til svenskernes sø,- land- og luftterritorium.

- Informationsdeling er gratis. Det kræver bare, at man trykker på en knap og udveksler informationer. Det koster ikke noget.

- Det, at vi køber uniformer sammen, er symbolpolitik. Når vi kigger på større anskaffelser - pansrede køretøjer, helikoptere, kampfly eller andet - så køber vi ikke sammen med de andre nordiske lande, siger Peter Viggo.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tager senere tirsdag imod sin svenske kollega, hvor de vil drøfte det fremtidige samarbejde.

/ritzau/