LEDER: SR-asyludspil gør det let at vælge

Nyt udspil fra oppositionen vil undergrave den hidtil førte udlændingepolitik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppositionen er med et nyt forslag klar til at undergrave den danske udlændingepolitik Med forslaget om, at alle asylsøgere – også de afviste – skal kunne bo uden for asylcentrene, arbejde og få børn i institution og skole i Danmark, har Socialdemokratiet og Radikale endegyldigt vist vælgerne, at en stemme på SR er en stemme på en løsagtig og utroværdig udlændingepolitik. Så sent som søndag aften i TV-duellen med statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt meget ud af, at det ikke vil undergrave den danske asylpolitik, hvis afviste irakiske asylsøgere i stor udstrækning får lov at arbejde og bo uden for asylcentrene. For der er jo, betonede Thorning, kun tale om en mindre gruppe mennesker, det handlede specifikt om irakerne, som Danmark ifølge den socialdemokratiske formand har et særligt ansvar for efter Irak-krigen.

Et døgn senere kom så det fælles udlændingeudspil fra selvsamme socialdemokratiske formand og fra de radikales Margrethe Vestager. Og nu handlede det pludselig ikke længere kun om de afviste irakiske asylsøgere, men tillige om alle andre minus de, der erklæres for åbenlyst grundløse ved ankomsten til landet. Og dermed kan man slå fast, at den danske udlændingepolitik vil blive undermineret, hvis det politiske flertal efter valget om en uge skifter. For som Anders Fogh Rasmussen og mange andre gang på gang har betonet, så vil en reel integration af asylsøgere, hvis sag ellers helt efter bogen og de gældende regler er behandlet og afvist af myndighederne, gøre Danmark til en magnet for asylsøgere og for de netværk af menneskesmuglere, der tjener tykt på at organisere trafikken af mennesker fra fattige lande til eksempelvis Europa.

Det handler ikke om menneskesyn og mangel på følelser for ikke mindst de børn, der henslæber år i danske asylcentre på passiv forsørgelse. Tværtimod – så længe de ikke kan sendes hjem, skal vi skabe værdige forhold for dem i Danmark. Men en lovgivning, der pr. definition vil omskabe en asylsøgning i Danmark til en fribillet til arbejde og integration i det danske samfund, vil blot mangefold forstørre asylpresset på Danmark og skabe nye og ulykkelige skæbner i centrene. SR-forslaget er naturligvis ikke nogen tilfældighed. Det er designet til at lokke Ny Alliance, der på dette punkt fører en klar oppositionspolitik i forhold til VK-regeringen, over i den socialdemokratisk ledede lejr og gøre Helle Thorning-Schmidt til statsminister, hvis Naser Khaders nye parti som forventet bliver tungen på vægtskålen i det nye Folketing. En vigtig borgerlig advarsel mod den nye og stærke SR-konstellation har fra starten været, at et regeringsskifte åbner for en tilbagevenden til 90ernes udlændingepolitik, hvor Danmark modtog så mange asylsøgere og familiesammenførte, at en ordentlig integration blev umuliggjort. Siden har SR prøvet at imødegå beskyldningen – bl.a. med den radikale åbning i forhold til 24 års-reglen midt under valgkampen. Nu går det så den anden vej igen, og vælgerne kan på udlændingeområdet igen se en klar forskel for sig, inden de stemmer tirsdag den 13. november. Det er bestemt blevet noget lettere at vælge efter det nye asyludspil fra SR-aksen.