Leder: Khader er lig med usikkerhed

Den absolut største nyhed ved søndagens partilederrunde på DR var, at Ny Alliances Naser Khader nu har udpeget partiets statsministerkandidat. Man kan sige, at det var på høje tid halvandet døgn før valgstederne åbner. Og man kan glæde sig over, at Naser Khader endelig tør sige ”Fogh” og ”statsministerkandidat” i den samme sætning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men den første glæde over Khaders melding varede ikke længe. Faktisk kun få sekunder, eftersom Khader i i næste sætning fastholdt, at der skal gennemføres en dronningerunde, og at statsministeren dermed skal gå af efter valget - uagtet at han formelt ikke behøver gøre det, hvis han ikke har et flertal imod sig.

Ny Alliance har ikke gjort det klart, om man i en sådan situation vil vælte regeringen - men man holder i lige så høj grad som tidligere døren åben for at droppe Fogh, hvis ikke VK-regeringen vil opfylde Ny Alliances politiske krav. Og Naser Khader har stadig ikke svaret på, om han i så tilfælde går direkte til Helle Thorning-Schmidt og gør hende til statsminister i stedet.

Usikkerheden blev kun forstærket af, at S-R-SF-aksen under partilederrunden var ret effektive til konsekvent at påpege, hvor enige Ny Alliance er med den røde blok på centrale politiske områder. Det lød koordineret og slet ikke tilfældigt i en situation, hvor Khader efter en usikker og famlende kampagne for mange ikke længere lyder som noget gangbart alternativ til Dansk Folkeparti.

Også i aftes var Khader usikker i mange af sine svar. Oppositionens centrale trekløver var ganske effektivt kommunikerende og står ubetinget stærkere end længe. Men allerklarest stod det efter debatten, at det er et stykke politisk gambling for tvivlende VK-vælgere at flirte for meget med Ny Alliance bag forhænget på valgstedet i morgen. Politisk har Khader & Co. mere til fælles med den røde fløj end med den blå, og Khader måtte da også ty til en bemærkning om, at han sover bedre om natten, når Fogh passer på hans penge, da han blev presset på spørgsmålet om, hvem han egentlig er mest enig med.

Derudover var det ellers småt med nybruddene. Man så dog på et tidspunkt Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nærme sig hinanden på social- og sundhedsområdet – måske som et varsel om, hvor vanskelig fremtiden kan blive for en VK-regering baseret på et usikkert flertal. Men også som et vidnesbyrd om, at VK stadig er de to eneste partier i flokken blandt ni, som er garanter for at fortsætte en klar, borgerlig kurs i Danmark, hvis vælgerne i morgen giver dem mandatet til det.