Ledende politifolk anmeldt for at lyve i Tibet-sag

To ledende politifolk fra Københavns Politi er blevet politianmeldt af Tibet-demonstranternes advokat, Claus Bonnez.

ARKIVFOTO. Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske præsidents statsbesøg i Danmark i juni 2012 har fået noget af et efterspil.

To politifolk fra den øverste ledelse i Købehavns Politi er nu blevet anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) for at lyve i byretten i den omstridte Tibet-sag om. Her skulle de have løjet om, hvorvidt der var givet ordre til, at politiet skulle forhindre Tibet-demonstranter i at demonstrere og vifte med tibetanske flag under det kinesiske statsbesøg i 2012.

»De to polititjenestemænd har været afhørt i Tibet-sagen og har blandt andet forklaret, at de ikke fik ordre oppefra med henblik på at tilbageholde Tibet-demonstranter eller forhindre den kinesiske præsident i at se dem,« siger advokat Claus Bonnez, der står bag anmeldelsen.

 

Justitsminister Søren Pind (V) udtalte på et pressemøde fredag, at politiet har løjet i den omstridte sag, og det har fået ham til at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal komme til bunds i sagen. Kommissionen skal blandt andet belyse, hvem der har givet ordrerne til politiet.

»Jeg har bedt DUP om at efterforske, hvorvidt de her politifolk har talt sandt. Det er vanskeligt at forestille sig, at de ikke også skulle have haft kendskab til det her direktiv med deres position i Købehavns Politi. Men det må DUP afgøre,« siger Claus Bonnez.

Må hvorfor ikke bare afvente undersøgelseskommissionens resultater?

»Undersøgelseskommissioner er typisk rettet mod regeringsinstitutioner, og kommer ikke nødvendigvis ind omkring de her polititjenestemænd. Kommissionen begynder først i 2016, som jeg forstår det, og en straffesag af denne her karakter skal indledes meget hurtigere. Det er i sig selv menneskerettighedskrænkende, at der går så lang tid med at få en retssag,« siger advokaten.

Østre Landsret fastslog i september, at Københavns Politi ulovligt frihedsberøvede en Tibet-sympatisør, der blev tilbageholdt under det kinesiske præsidentbesøg i 2012. Landsretten slog samtidig fast, at politiet tre gange »udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident«.

GENSE SØREN PINDS PRESSEMØDE