Lavtlønnede skal have sværere ved at få dagpenge

Dagpengekommissionen arbejder på, at det fremover er indkomsten, der afgør, om man har ret til at få dagpenge. Det kan udelukke mindst 1.500 personer fra dagpengesystemet.

Danskere med lave lønninger kan fremover blive udelukket fra at få dagpenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Danskere med lave lønninger kan fremover blive udelukket fra at få dagpenge.

Ifølge et notat fra Dagpengekommissionen, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af, arbejder kommissionen med en model, der gør retten til dagpenge indkomstafhængig.

I dag beregnes retten til dagpenge ud fra, hvor mange timer man arbejder, men kommissionen anbefaler, at dagpengeretten fremover bliver afhængig af, hvor meget man tjener.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger arbejder kommissionen konkret med en model, der fastsætter beløbet til 17.700 kroner om måneden, hvilket svarer til industriens mindsteløn.

Det vil betyde, at man kun kan få ret til at få dagpenge, hvis man har arbejdet til en løn på 17.700 kroner om måneden i ét år inden for de seneste tre år.

I dag skal man have arbejdet 1.924 timer på et år inden for de seneste tre år, før man kan få dagpenge.

Dagpengekommissionen har tidligere fået foretaget beregninger, der viser, at en sådan model ville udelukke 6.000 danskere fra overhovedet at komme ind i dagpengesystemet. Men de nyeste beregninger viser, at det tal nærmere er 1.500.

Oplysningerne bekræftes af et tidligere omtalt lækket referat fra et hovedbestyrelsesmøde i LO 23. september, der viser, at kommissionen har besluttet, »at optjening fremover sker på baggrund af indkomst i stedet for timer«.

FOA er et af de fagforbund, hvis medlemmer især vil blive ramt af den nye model. Ifølge beregninger fra kommissionen er der tale om cirka 500 FOA-medlemmer, fortæller formand Dennis Kristensen.

»Men vi er bange for, at tallet er højere. Mange af vores medlemmer er deltidsbeskæftigede med lønninger, der ikke er så forfærdeligt høje, og de vil risikere slet ikke at nå op på de 17.700 kroner om måneden,« siger han.

Dennis Kristensen kalder det uacceptabelt, at den nye model for nogen vil betyde, at de kommer til at vente længere tid på at blive dagpengeberettigede, mens andre aldrig vil blive det.

»Det er jo lidt absurd, for når vi diskuterer, at det skal kunne betale sig at arbejde, skal det nødvendigvis også kunne betale sig at tegne en arbejdsløshedsforsikring. Og hvis der bliver flere, det ikke kan betale sig for, er der et eller andet helt galt,« siger FOA-formanden.

Hos 3F viser beregninger, at omkring 80 medlemmer vil blive ramt, hvis dagpengeretten gøres indkomstafhængig.

»Det er selvfølgelig en udfordring for de 80 medlemmer, og det tager jeg meget, meget alvorligt. Men større er problemet ikke for 3F,« siger formand Per Christensen.

Han er til gengæld bekymret for den ubalance, der vil opstå i, at det vil være lettere for højtlønnede deltidsansatte at komme ind i dagpengesystemet.

Dagpengekommissionen ventes også at anbefale, at den toårige dagpengeperiode fremover skal forbruges i timer i stedet for i uger. I dag bruger en ledig en hel uges dagpengeret, hvis vedkommende eksempelvis arbejder i to dage, men er ledig i tre, og det skal laves om, så ledige fremover kun bruger dagpengeretten på det antal timer, de er ledige.

Dagpengekommissionen, der blandt andet består af flere økonomer og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, kommer med sine anbefalinger 19. oktober.