Lavere asyltal sender 400 bistandsmillioner i statskassen

Der kom færre asylansøgere end ventet til Danmark sidste år. Men pengene går ikke tilbage til ulandsbistanden.

Arkivfoto: Der kom færre asylansøgere end ventet til Danmark sidste år. Men pengene går ikke tilbage til ulandsbistanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen beholder selv cirka 400 millioner kroner, som den ellers selv havde afsat på finansloven for 2016 til at hjælpe verdens fattigste med udviklingshjælp. Det skriver Altinget.

De 400 millioner kroner var afsat til nye asylansøgere i Danmark. Men de er kommet i overskud, fortæller Udlændinge- og Integrationsministeriet til Altinget. Pengene ender i stedet i Finansministeriets kasser.

Årsagen er, at der sidste år kun kom omkring 6000 asylansøgere til Danmark. Regeringen havde budgetteret med 10.000.

Og da det var ulandsbistanden, der skulle betale udgifterne, kunne man jo tro, at de penge, der så at sige blev tilovers, kom tilbage til ulandsbistanden.

Men sådan bliver det ikke, har regeringen slået fast. Og nu har Altinget altså fået oplyst, hvor mange penge det egentlig drejer sig om.

Den endelige regning, som udviklingsbistanden betaler for nye asylansøgere i Danmark, ender på cirka 2,8 milliarder kroner i stedet for de cirka 3,2 milliarder kroner, som der var afsat på finansloven.

Altinget har spurgt udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) om ikke regeringen tidligere burde have forudset, at der ikke ville blive brug for så mange penge til flygtninge.

»Det vigtige er, at Danmark lever op til FN’s målsætning om at give 0,7 procent i udviklingsbistand. Og det gør vi med 0,75 procent i 2016«, siger ministeren.

»Vi har i lyset af den margin, som er opstået her, besluttet os at igangsætte en intern regeringsproces, der skal udarbejde en model for, hvordan vi kan ramme mere præcist fremadrettet.«

De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, vil indkalde både Ulla Tørnæs og finansminister Kristian Jensen (V) i samråd.

»Verdens allerfattigste og allermest nødstedte mennesker i blandt andet nærområderne går glip af 400 millioner kroner, fordi ministrene ikke er deres opgave voksen«, siger han til Altinget.