LAs nye kandidater sluger kameler og parerer ordre

Anders Samuelsens nye spidskandidater har enten levet livet i den røde blok eller strøet om sig med skarpe og kontroversielle synspunkter.

Liberal Alliance præsenterede i går de nye folketingskandidater. Fra venstre Villum Christensen, Ole Birk Olesen, Mette Bock, Anne Sophia Hermansen, Joachim B. Olsen og Anders Samuelsen. Leif Mikkelsen, Merete Riisager og Simon Emil Ammitzbøll er ikke på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nye hold af spidskandidater for Liberal Alliance er ikke bange for at markere sig i den offentlige debat. Og det er heller ikke fremmed for dem at være medlem af et politisk parti. Én har sågar været opstillet til Folketinget i flere omgange. Partileder Anders Samuelsens søster og tidligere DR-direktør Mette Bock var i 2001 folketingskandidat for Det Radikale Venstre. Det samme var hun for SF i 1994, men det tillægges ikke den store betydning.

»Det har sin helt særlige historie. Jeg skrev Lilli Gyldenkildes erindringer og havde meget stor respekt for hende. Hun spurgte, om jeg havde lyst til at stille op i Horsens efter hende, da hun gik til Europa-Parlamentet. Det gjorde jeg så, men fandt hurtigt ud af, at det var en misforståelse,« siger Mette Bock.

TV: Thomas Larsen om betydningen for LA med de nye kandidater
 

S-sympatier

Bock er ikke ene om at have haft sympatier for rød blok. Den tidligere OL-bronzevinder i kuglestød Joachim B. Olsen var for halvandet år siden medlem af Socialdemokraterne og støttede endda Århus-borgmester Nicolai Wammen (S) ved kommunalvalget sidste år. Det står han ved, selv om det nu handler om kampen for en mindre offentlig sektor og lavere skat.

»Jeg synes, at der er stor forskel på landspolitik og kommunalpolitik,« siger Joachim B. Olsen.

Regeringens politik var ikke hans kop te, så da Joachim B. Olsen hørte Helle Thorning-Schmidt (S) udtale sig positivt om reformer, slog han til.

»Helles reformvillighed blev dog hurtigt lukket godt og grundigt ned, så jeg meldte mig ind i Liberal Alliance. Og jeg vil godt understrege, at jeg aldrig var aktiv i Socialdemokraterne. De tilbød mig at stille op for dem, men det takkede jeg nej til,« siger Joachim B. Olsen.

Superliberalist

En af de andre nye folketingskandidater for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, kan derimod ikke beskyldes for at have haft venstreorienterede sympatier, men er i stedet kendt for skarpe og til tider kontroversielle synspunkter. For eksempel har han udtalt, at der er positive sider ved sort arbejde. Men redaktøren for den borgerlige netavis 180grader lover, at han parerer ordre, hvis partiledelsen kræver det.

»Jeg agter bestemt at blive ved med at have mine holdninger. Og jeg har selvfølgelig gjort mig mange overvejelser, om jeg engang imellem kan stå vagt om nogle ting, som jeg ikke brænder helhjertet for, men det bliver de færreste tilfælde. I det store billede trækker vi i den samme retning, som jeg synes godt om,« siger Ole Birk Olesen.

TV: Joachim B. Olsen vil være sportsminister

Topstyret parti

Partileder Anders Samuelsen er ikke nervøs for, at de nye spidskandidater kommer med solomeldinger. Han slår fast, at partiet har topstyring.

»Det betyder ikke, at vi ikke har selvstændigt tænkende mennesker, men vi har lovet hinanden, at ingen kan have et stærkere ego end partiet. Så jeg frygter ikke, at særmeldinger bliver et problem for os,« siger Anders Samuelsen.

Mens der var stort fokus på personer hos det liberale parti i går, var nye politiske udmeldinger til gengæld ikke-eksisterende.