Lars Løkke: »USAs præsident skal være den frie verdens leder«

Lars Løkke har netop afholdt pressemøde i statsministeriet, hvor han kaldte angrebet for en helt nødvendig reaktion mod en despot, der efter alt at dømme har brugt kemiske våben mod sin egen befolkning.

U.S. President Donald Trump shakes hands with Denmark's Prime Minister Lars Lokke Rasmussen at the Oval Office of the White House in Washington, U.S., March 30, 2017. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har netop afholdt doorstep-pressemøde ovenpå det amerikanske missilangreb på syriske luftbaser.

Tidligere på dagen tweetede han følgende:

Nu har ministeren altså afholdt et kort pressemøde. Læs hans udtalelser ord for ord herunder:

»USA har i nat gennemført et militært angreb på en militærbase i Syrien. Det er en, må jeg forstå, enkeltstående og afmålt reaktion på den hændelse vi så den 4. april, og som hele verden har været vidne til. Et tragisk overgreb på mænd, kvinder og børn med kemiske våben. Jeg er meget tilfreds med den amerikanske reaktion. Det er vigtigt, at de røde linjer, der har været trukket op i forhold til Assad-regimet, de bliver respekteret. Jeg er meget tilfreds med, at der er en amerikansk præsident, som sætter vilje bag. Det er der i den grad brug for.

Adspurgt om det er på tide, at der kommer en reaktion på, når de »røde linjer« bliver overskredet«, svarer Lars Løkke Rasmussen følgende.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg hele tiden har synes, og mit parti har syntes, at man skulle have sat mere amerikanske vilje bag de røde linjer. Det vil man kunne finde udsagn fra min og andre Venstre-folks side på i vores oppositionstid, da Obama trak de her linjer, og de blev krydset, og reaktionen udelukkende var diplomatisk og politisk. Det førte til en aktion, hvor man tømte Syrien for kemiske våben. Alt tyder på, at nogle har svigtet - måske russerne - og derfor er det godt, at der en amerikansk præsident, der sætter handling bag sine ord. Det har verdenssamfundet brug for. Det er et klart signal til Assad, men det er jo et signal der rækker ud over Damaskus. Det er et signal til resten af verdens despoter om, at man skal opføre sig ordentligt og brug af kemiske våben er på alle måder helt afskyeligt.

Da han blev spurgt, om hvorfor han først reagerede nu, hvor Assad bruger kemiske våben, og ikke tidligere, når Assad har brugt konventionelle våben, svarede han:

»Der er en militær aktion i Syrien. Obama trak i sin tid nogle røde linjer op, de blev krydset af Assad, og reaktionen var ikke militær. Den var politisk. Det var jeg dengang ikke tilfreds med, men uden indflydelse på. Så jeg hilser bare velkommen, at præsident Trump efter min oplevelse er trådt i karakter. Jeg har hele tiden haft en forventing om, at USAs præsident skal påtage sig det lederskab og være den frie verdens leder. Der har været lidt tøvende signaler på den front, og også i det perspektiv hilser jeg det meget velkomment, at vi i nat dansk tid så et enkeltstående og afmålt amerikansk militært angreb.«

Hvad er svaret, hvis der bliver brugt gas igen, spurgte TV2 efterfølgende.

»Ja, så må der jo responderes på det. Det er jo ikke mig, der er militærekspert. Jeg konstaterer bare med stor tilfredshed, at den amerikanske præsident har givet tilsagn om et militært angreb: enkeltstående og afmålt, som en helt nødvendig reaktion på en despot, der efter alt hvad vi ved, har brugt kemiske våben mod sin egen befolkning,« sagde statsministeren inden han forlod pressemødet.