Lars Løkke om Mette Frederiksens afvisning af SV-regering: »Det er sådan en rygmarvsreaktion«

Medmindre Socialdemokratiets støttepartier giver S-formand Mette Frederiksen et »frihedsbrev«, kan hun meget vel ende i en situation, hvor en SV-regering kan komme på tale. Sådan lød det torsdag eftermiddag fra Lars Løkke Rasmussen (V), da han blev spurgt til S-lederens afvisning af hans opsigtsvækkende tanker om et regeringssamarbejde over midten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) befinder sig ikke bare midt i en valgkamp. Han er også hovedpersonen i dagens mest omtalte bog, »Befrielsens øjeblik – samtaler med Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«, som han torsdag eftermiddag signerede hos boghandleren Arnold Busck på Købmagergade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Sent på eftermiddagen torsdag troppede statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen op foran Arnold Busck-boghandelen på Købmagergade i Københavns Indre By.

Her skulle han signere dagens suverænt mest omtalte bogudgivelse, samtalebogen »Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«, hvori statsministeren åbner for, at der efter folketingsvalget kan dannes en regering hen over midten i dansk politik mellem Socialdemokratiet og Venstre.

Et brag af en nyhed her midt i valgkampen, som Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, tidligere torsdag dog hurtigt affejede. Det skete på et pressemøde, hvor Mette Frederiksen udlagde tanken om et SV-samarbejde med ordene, at hun ikke kunne »se det for mig med de uenigheder, der er«.

I forbindelse med bogsigneringen stimlede en håndfuld Christiansborg-journalister sammen foran Arnold Buscks indgang for at høre statsministeren om de reaktioner, hans udmelding har affødt.

Her er fire af de spørgsmål, journalisterne stillede til statsministeren, og de svar, han gav:

Hvad siger du til Mette Frederiksens reaktion?

»Det er sådan en rygmarvsreaktion. Ingen ved, hvordan valget går. Jeg tror jo, at Mette Frederiksen ligesom jeg må sande, at hvis man har et parlamentarisk grundlag, skal det også have indflydelse. Jeg ved godt, at hun har den der opskrift, at hun skal bare i regering, og så skal hun lave noget med alle dem, der mener det samme som Socialdemokratiet om en given sag. Det var sådan, da jeg selv lavede en lille Venstre-regering (efter folketingsvalget i 2015, red.) og tænkte, at her kan vi samarbejde til mange sider. Men så god er verden jo ikke,« sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

»Så medmindre der er nogle i hendes parlamentariske grundlag, der giver hende et frihedsbrev og siger, »du må lave lige, hvad du vil, hen over midten«, vil hun jo også blive låst. Det er jo den refleksion, der ligger bag min melding om, at det måske var en god idé at åbne døren på klem for et mere struktureret samarbejde hen over midten, hvis vi havner i en situation, hvor der ikke er noget robust, rigtigt, funktionelt flertal.«

»Det er jo ikke sådan, jeg har aflyst folketingsvalget«

Hvad vil du sige til dem, der siger, at grunden til, at du nu åbner den dør på klem, er som et sidste, desperat forsøg på at fastholde den regeringsmagt, som du ifølge målingerne står til at miste med et brag lige om lidt?

»Der er ikke noget som helst desperat over det. Det her er en refleksion, som er moden. Det er ikke noget, jeg lige har fundet på i situation. Det er noget, der har formet sig i mit hoved, det er noget, jeg har tænkt over. Det er noget, jeg selv har inviteret en forfatter med ind og diskutere for et par måneder siden, også i en situation, hvor f.eks. Stram Kurs slet ikke var opstillingsberettiget. Men det er jo ikke sådan, at jeg har aflyst folketingsvalget, for jeg går stadigvæk efter, at Venstre skal blive stort, og at vi skal have et funktionsdygtigt, borgerligt-liberalt flertal. Det er min hovedprioritet.«

Finansminister og Venstre-næstformand Kristian Jensen blev tidligere i dag spurgt, om han kunne forestille sig at have en SV-regering som en andenprioritet efter et valg. Til det svarede han: »Nej. Jeg forestiller mig at lægger kræfter i, at førsteprioriteten bliver en realitet«. Hvad lægger du i det »nej« fra Kristian Jensen?

»Jeg lægger det i det, som han sagde, og som han også har tweetet: At hans førsteprioritet ligesom min førsteprioritet er at lægge alle kræfter i, at vi genvinder magten med en funktionsdygtig borgerlig-liberal regering.«

Så det er dit indtryk, at han også deler den her analyse af, at det kan blive en mulighed efter et valg, hvis førsteprioriteten ikke lykkes?

»Det føler jeg mig helt sikker på, at han gør.«