Lars Løkke med opsigtsvækkende udmelding: Vil »modernisere narkotikapolitikken«

Forhenværende statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen vil »modernisere« og »finde en balance« i Danmarks narkotikapolitik. Det siger han til et offentligt webinar på sin Facebook-profil.

Lars Løkke Rasmussen tror på, at han står på stemmesedlen til næste folketingsvalg. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen håber at komme i Folketinget ved næste valg. Og det tyder på, at hans politiske holdninger har ændret sig.

Onsdag aften afholdt Lars Løkke Rasmussen sit ugentlige offentlige webinar i sit »politiske mødested«, hvor gæster bliver inviteret ind for at diskutere forskellige politiske emner, mens alle kan følge med og stille spørgsmål på Facebook.

I denne uge var temaet socialt udsatte, hvor Lars Løkke Rasmussen havde inviteret en broget skare ind til samtale om blandt andet den førte politik på narkotikaområdet.

Og en time inde i webinaret kom den tidligere statsminister med en opsigtsvækkende udmelding om, at han har ændret sin holdning på et område, hvor han tidligere har »set firkantet på tingene«.

»Jeg bidrager meget gerne til, at vi får moderniseret vores narkotikapolitik. Vi skal finde en balance. Vi skal jo ikke frigive narko og sige, det bare er fint, og vi skal stadig gå efter bagmændene,« sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

»Men jeg tror, at vi med fordel kunne prøve at sætte noget op, hvor vi får identificeret de relativt få mennesker ud af seks millioner danskere, som har det her problem helt tungt, og finder en anden måde, hvor de kan håndtere deres misbrug på uden at skulle kriminalisere sig.«

Hvad det helt konkret betyder, håber Lars Løkke Rasmussen at få hjælp til at formulere præcist, så det »kan få politisk bæreevne«, sagde han.

Dømt narkobetjent og hædret gadejurist

Gæsterne til webinaret talte en bred skare af folk med forskellige baggrunde og professioner, som alle har erfaringer med socialt udsatte og narkotika.

Her fremsatte blandt andre den bogaktuelle tidligere narkobetjent på Vesterbro, som i 2018 blev idømt seks måneders fængsel for tyveri af lamper til en værdi af 310.000 kroner, René Dahl Andersen, og gadejuristen, der har været nomineret til Årets Dansker, Nanna W. Gotfredsen, deres syn på narkotikapolitikken og kriminaliseringen af misbrugere.

Også en af pigerne fra Tøndersagen, en tidligere indsat samt lederen for et forsorgshjem i Nordjylland var med på mødet for at fortælle om deres erfaringer med systemet indefra.

Og deres fortællinger fik altså Lars Løkke Rasmussen til at åbne for en modernisering af narkotikapolitikken, selvom den tidligere statsminister godt ved, at det ikke nødvendigvis er et populært synspunkt i den brede befolkning.

»Men det er hele ideen med projektet. Vi skal have skarpe holdninger til det, der virker. Også selvom det ikke er populært,« sagde han.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.