Lars Løkke kræver lynjustits ved ministerløgn

Venstres formand søgte under statsministerens spørgetime en garanti for, at en løgn fra en minister er lig med en ministerfyring. Men den kom ikke.

Arkivfoto. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) brugte størstedelen af sin taletid under tirsdagens spørgetime med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at rette fokus på begrebet »nødløgn«.

I forlængelse af mandagens frifindelse af to embedsmænd i Justitsministeriet i den såkaldte Christiania-sag søgte Lars Løkke Rasmussen en garanti for, at ingen af Helle Thorning-Schmidts ministre lyver over for Folketinget, som den tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) gjorde.

»Jeg vil bare have statsministeren til at bekræfte fuldstændig utvetydigt, at hendes ministre ikke lyver for Folketinget, og at de i det omfang, at de måtte lyve for Folketinget, så er de ikke længere ministre i statsministerens regering,« sagde Venstre-formanden.

Statsministeriet svarede i første omgang ved at henvise til samrådet 17. januar, hvor hun i cirka fire timer blev udspurgt om sagen.

»Så det kan godt være, at det var lidt tidskrævende. Men der blev de her sager drøftet indgående. Og svaret er det samme,« sagde Helle Thorning-Schmidt og understregede, at ministre selvfølgelig ikke må lyve over for Folketinget.

Det fik Lars Løkke Rasmussen til at gentage sit krav om en garanti for, at en minister bliver fyret omgående, hvis han eller hun bliver taget i at lyve. Den garanti gav statsministeren ikke, men henviste i stedet til, at justitsminister Karen Hækkerup (S) har lagt op til en debat af problemstillingen.

»Selvfølgelig skal man fortælle sandheden til Folketinget. Det skal alle ministre. Ikke kun mine ministre, men alle ministre. Der kan ikke være to holdninger til det. Folketinget skal have korrekte oplysninger, og i den konkrete sag, som vi diskuterer her, så er der gode grunde til, at justitsministeren nu har taget initiativ til at invitere Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan det skal håndteres, hvis der opstår lignende situationer igen,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), fortsatte i samme spor som Lars Løkke Rasmussen, men fik stadig ingen garanti fra statsministeren.

»Problemet her er, at sagen skal jo ikke opstå! Det er absurd, at man skal forhandle med partierne, om hvad man skal gøre, hvis der opstår sådan en situation igen. Man skal ikke lyve for Folketinget. Færdig. Slut,« sagde DF-formanden.