Lars Løkke: Integrationsydelse overholder konventionerne

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen kan regeringen sagtens indføre den nye integrationsydelse uden at overtræde internationale konventioner. Flere organisationer er uenige.

Venstre-regeringen vil overholde de konventioner, som Danmark har tilsluttet sig, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften i et interview med DR 2-programmet »Deadline«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil overholde de konventioner, som Danmark har tilsluttet sig.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med DR 2-programmet »Deadline« mandag aften, hvor han forholdt sig til kritikken af regeringens nye integrationsydelse på SU-niveau.

Integrationsydelsen har fået massiv kritik for at være på kant med internationale konventioner fra blandt andre FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og en række danske organisationer. Men statsministeren afviser blankt.

»Jeg har det grundsynspunkt, at Danmark skal leve op til vores grundlæggende forpligtigelser. Vi er med i de konventioner, vi er med i, og vi skal tage vores del af ansvaret,« siger Lars Løkke Rasmussen til »Deadline« og fortsætter:

»Men det rokker altså ikke ved, at vi altså har muligheden for, fuldstændig inden for konventionens grænser, at sige, at vi ønsker at ændre på opholdsvilkårene ved at lave en lavere integrationsydelse.«

I alt er der indgivet 35 høringssvar til regeringens lovforslag, der ventes vedtaget med støtte fra de øvrige partier i blå blok. Ud af de mange høringssvar er der kun ét, der bakker op om forslaget.

Det kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der mener, at den lavere ydelse vil få flere flygtninge i arbejde.

Men det argument skyder undersøgelser i stykker, lyder det fra både Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, som Berlingske Nyhedsbureau har talt med.

For i 00erne undersøgte man nemlig konsekvenserne af starthjælpen, der også var en lav ydelse, som den daværende VK-regering tilbød flygtninge, der kom til Danmark.

Her var resultatet, at seks procent kom i arbejde, mens 94 procent blev skubbet ud i fattigdom med ydelsen, lyder det fra organisationerne.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er stramningerne dog også et forsøg på at begrænse tilstrømningen af flygtninge til Danmark på en måde, så kommuner, indbyggere og økonomien kan følge med.

Han afviser i »Deadline« beskyldninger om, at de stramninger, der lægges op til, er et opgør med en humanistisk flygtningepolitik i Danmark.

Han efterspørger desuden, at det internationale samfund tager en »diskussion« om de internationale konventioner.