»Lars Løkke har øjensynligt været involveret i at vildlede Folketinget og den danske befolkning«

Statsministeren har afvist at stille op i et samråd for at redegøre for, om flere af regeringens ministre med hans vidende har vildledt Folketinget i sagen om landbrugspakken. Enhedslisten mener, at støttepartierne nu må vælte Løkke på sagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi havde væltet statsminsteren, hvis vi havde været parlamentarisk grundlag.

Kritikken er oppe i højeste gear fra Enhedslisten, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag har afvist at stille op i et samråd, hvor han skulle redegøre for, om flere af regeringens ministre med hans vidende har vildledt Folketinget i sagen om landbrugspakken og udledning af kvælstof.

Og afbuddet får nu Enhedslisten til at opfordre regeringens støttepartier til at vælte Løkke.

»Lars Løkke har øjensynligt været involveret i at vildlede Folketinget og den danske befolkning og nægter nu at møde op og forklare sig. Det er utilgiveligt. Han tramper på Folketinget, som har skullet tage stilling til landbrugspakken på et åbenlyst falsk grundlag, og han tramper på grundlæggende demokratiske spilleregler,« lyder det fra partiets politiske ordfører Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

»Det er ufatteligt, at Løkkes støttepartier stadig kan have tillid til Lars Løkke som statsminister. Hvis en regering, som Enhedslisten var støtteparti for, opførte sig sådan, så ville vi klart have trukket støtten. Så var regeringen rent ud sagt røget, ingen tvivl. Jeg begriber ikke, at Liberal Alliance og Dansk Folkeparti for slet ikke at nævne Konservative bare vil lade en statsminister slippe afsted med at lyve, blot fordi det er én af deres egne,« siger hun.

Eksperter: Folketinget blev vildledt

Udmeldingen fra Enhedslistens politiske ordfører kommer, efter statsministeren har afvist at møde frem i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at forklare sin rolle i den såkaldte kvælstofsag.

En sag, der kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ministerposten.

I Berlingske har flere juraprofessorer og eksperter i offentlig forvaltning tidligere vurderet, at Folketinget er blevet vildledt og underinformeret om konsekvenserne af landbrugspakken.

Men i et skriftligt svar til netop Folketingets miljø- og fødevareudvalg meddeler Løkke, at han ikke møder op i Folketinget for at svare på spørgsmål.

I svaret afviser statsministeren at svare på spørgsmål om sin egen og Statsministeriets ageren i sagen med henvisning til, at der er tale om »regeringsinterne forhold«.

Her fremgår det samtidigt, at Løkke i stedet vil besvare to generelle spørgsmål om sin tilsynspligt over for ministrene skriftligt. Svarene vil blive givet til Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget.

»Det er magtarrogance og respektløst«

Det var rød blok, som havde indkaldt statsministeren til samråd. Indkaldelsen kom i kølvandet på en historie i Berlingske i sidste uge, hvor det fremgik, at regeringstoppen og Statsministeriet vidste mere om problemerne med blå bloks landbrugspakke, end Folketinget fik oplyst.

Skipper mener, at meget tyder på, at regeringen ikke lagt hele grundlaget for landbrugspakken frem.

»Der er afsløret dokumenter, der peger meget entydigt på, at regeringen og statsministeren har fusket med grundlaget for landbrugspakken. Det skal statsministeren møde op og forklare. En statsminister og hans regering kan da ikke skjule sandheden for Folketinget og befolkningen efter forgodtbefindende og så bare nægte at svare på spørgsmål. Det er magtarrogance og respektløst over for demokratiet,« siger Pernille Skipper.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Venstre.