Lars Løkke er vanskelig at give gode råd

Venstres formand bruger mange rådgivere, men er svær at hjælpe, lyder det fra kilder med viden om Løkkes kreds af rådgivere. Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen er leder under tøj-krisen.

Claus Hjort Frederiksen (V), tidligere finansminister, leder slaget under Lars Løkke Rasmussens tøj-krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilke rådgivere lytter Lars Løkke Rasmussen til? Lytter han overhovedet til nogen?

De spørgsmål trænger sig på, efterhånden som sagen om Venstres betalinger og formandens skattebetaling for tøj og rejser til familien udvikler sig.

En god kender af Venstre mener, at Lars Løkke Rasmussen har brugt skiftende rådgivere – »men det har alle dage været lidt dunkelt, hvem der rådgiver ham, for det skifter meget.«Indtil januar i år hed Lars Løkkes særlige rådgiver Mikael Børsting. Han blev ansat i 2010, mens Venstres formand stadig var statsminister, og han sad i jobbet det år, da Lars Løkke Rasmussens tøjsag tog sin begyndelse.

Formanden og rådgiveren var ifølge flere kommentatorer meget tætte, men samarbejdet kølnedes efterhånden. Under sagen om Lars Løkke Rasmussens rejser på 1. klasse tog Mikael Børsting på ferie med sin familie på Mallorca.

»Mens Løkke holdt sit tåkrummende pinlige sådan-er-det-i-Korea-pressemøde, lå rådgiver Børsting ved poolen. Han skulle efter sigende have sagt til Løkke, at han selv måtte rode med den betændte bilagssag,« skrev redaktør Timme Bisgaard Munk på hjemmesiden Kommunikationsforum.dk.

En anden kommentator, Erik Holstein på Altinget.dk, mente også, at Lars Løkke var svær at være rådgiver for:

»Det er ikke overraskende, at Børsting går nu. For det er jo tydeligt for enhver, at Lars Løkke Rasmussen siden valget har været umulig at rådgive på det personlige plan. Der har været episoder, hvor Lars Løkke helt uprovokeret har tændt af over for journalister, han har haft lige lovlig muntre aftener i byen, og så har der naturligvis været den absurde GGGI-­sag. Som rådgiver må det være et sandt mareridt, hvis man ikke kan få partiformanden til at opføre sig bare nogenlunde rationelt.«

Ingen har lyst til at skifte formand

Mikael Børsting, der i dag er Public Affairs-direktør hos kommunikationsvirksomheden Geelmuyden-Kiese, har ingen kommentarer. Men helt så dramatisk som beskrevet i Kommunikationsforum og på Altinget var forløbet ifølge Berlingskes oplysninger ikke.

Børsting var efter fire år slidt, træt af journalister, træt af Løkkes sager og ville have et andet arbejde. Men Børsting fortsatte sammen med Løkke i tæt parløb om kommunalvalgkampen gennem flere uger, og han har stadig tæt kontakt til formanden.

En anden kilde med stort kendskab til Løkkes arbejdsmetoder beskriver ham som en mere moderne leder end forgængeren, Anders Fogh Rasmussen. Sidstnævnte kunne tage til sit hus i Frankrig og »bruge to måneder på at udvikle en politik«, inden han forelagde den for rådgiverne. Lars Løkke, derimod, anvender en mere almindelig arbejdsform, hvor ideer udvikles sammen med andre.

En tredje kilde siger, uden for citat, at Lars Løkke er svært at rådgive, fordi han lytter til for mange og bliver ved at spørge, indtil han får det svar, han helst vil høre.

Lige nu er han ikke synlig, og spørgsmålet om, hvorvidt Venstre har en leder i den aktuelle krise, har meldt sig. Jarl Cordua, radiovært på Radio24syv og politisk kommentator med forbindelser i Venstre, er ikke i tvivl:

»Ja, der er en ledelse i Venstre, og lederen er Claus Hjort, der leder i Lars Løkkes navn. Det er man nok glad for, for ellers gik det hele op i hat og briller. Strategien ser ud til at være, at man vrider armene om på kritikerne, og det er der stor opbakning til, for ingen, hverken de unge eller de gamle i Venstres folketingsgruppe, ønsker at skifte formand. De har ikke lyst til at få Kristian Jensen nu.«