Lars Barfoed forsøger at redde DR-orkester

De Konservatives medieordfører, Lars Barfoed, fremsætter et beslutningsforslag om at beholde UnderholdningsOrkestret. Det kan også blive et krav til en ny regering.

DR underholdningsorkestret nedlægges i en sparerunde. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Alt bliver nu sat ind på at redde UnderholdningsOrkestret, som DR nedlægger som et led i en større sparerunde.

De Konservatives medieordfører, Lars Barfoed (K), vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at bevare orkestret. Og skabes der ikke flertal for forslaget, vil de Konservative stille genetablering af orkestret som et krav i en eventuel ny regeringsdannelse efter det kommende valg.

»Jeg vil forsøge at få kulturministeren overbevist om, at hun skal sætte ind over for DR i den her sag. Hvis ikke hun bøjer sig, og vi i mindelighed kan fastholde, at vi beholder UnderholdningsOrkestret, så vil jeg søge flertal for det i Folketinget,« siger Lars Barfoed.

»Hvis ikke vi kan finde flertal for det, fordi Enhedslisten og regeringen er imod, så vil det være et krav i en ny regering at gendanne UnderholdningsOrkestret,« siger han.

Barfoed har stillet spørgsmål i sagen til kulturminister Marianne Jelved (R), men kan allerede nu se, at han ikke kan få en diskussion med ministeren sat i kalenderen før 22. oktober. Og det er for sent, mener han.

»Ministeren har jo nærmest allerede svaret på det gennem pressen. Og hvis hun fastholder, at orkestret skal nedlægges, vil jeg søge flertal til et beslutningsforslag så snart Folketinget er åbnet i begyndelsen af oktober,« siger Lars Barfoed.

Nedlæggelsen af UnderholdningsOrkestret er konsekvens af medieforliget tidligere på året, hvor DR blandt andet mistede indtægter på 75 millioner kroner årligt, da erhvervslicensen blev droppet. Men den konservative medieordfører mener, at ledelsen i DR har overskredet sine beføjelser ved at lukke orkestret.

»DR må ikke træffe så principielle beslutninger uden om den politiske beslutningsproces. Det går langt ud over, hvad medieforliget rummer,« siger Lars Barfoed.

Han erkender, at DR rent juridisk er i sin gode ret til at skrue ned for musikken, men det betyder ikke, at det er politisk acceptabelt.

»Når vi skaber politiske forlig som medieforliget, så er det en forudsætning for os, at DRs institutioner som sådan bliver opretholdt. Skal de nedlægge UnderholdningsOrkestret, så skulle det være meget specifikt i forliget,« siger Lars Barfoed.

Folketinget åbner tirsdag 7. oktober, hvorefter Lars Barfoed altså kan fremsætte beslutningsforslag om at bevare UnderholdningsOrkestret, hvis ikke der er opnået enighed om det inden.