Langkaer Gymnasium slipper for sag om forskelsbehandling

Menneskeretsinstitut stiller sig tilfreds med, at gymnasiet ikke længere inddeler eleverne efter etnicitet.

Langkaer Gymnasiums løsning med at oprette klasser med kun indvandrerbørn er ifølge kronikøren den lige vej til apartheidlignende tilstande. Foto: Flemming Krogh Fold sammen
Læs mere

Langkaer Gymnasium, der i efteråret kom i søgelyset, for at opdele eleverne i klasser ud fra etnicitet, slipper for en sag ved Ligebehandlingsnævnet.

Det var Institut for Menneskerettigheder, der havde rejst sagen. Men nu har parterne indgået forlig, oplyser instituttet.

Det indebærer, at Langkaer Gymnasium, der ligger i Aarhus-forstaden Tilst, ikke vil fordele eleverne efter deres efternavn.

- Vi har ikke haft til hensigt at diskriminere nogen, og vi mener heller ikke, der er nogen, der er blevet stillet dårligere, udtaler gymnasiets rektor, Yago Bundgaard, i en skriftlig kommentar.

- Men vi må på baggrund af klagen fra Institut for Menneskerettigheder notere os, at der er tale om diskrimination, og vi agter derfor ikke at gentage fremgangsmåden.

Rektoren forklarede tilbage i september, at de nye 1.g-klasser blev opdelt efter etnicitet for at holde på de etnisk danske elever, der er i mindretal på skolen.

Institut for Menneskerettigheder kalder i sin pressemeddelelse sagen principiel.

- Man må ikke lave klassedeling efter etnicitet, som det er sket på Langkaer Gymnasium. Det er ulovlig diskrimination, uanset hvilken hensigt man har haft med den deling, man lavede, udtaler Maria Ventegodt Liisberg.

Hun er ligebehandlingschef på instituttet.

Efter debatten om Langkaer Gymnasium sidste efterår fik de syv gymnasier i Aarhus-området lov til at fordele eleverne mellem sig efter en ny metode.

Den skal sikre, at højst ti procent af eleverne på hvert gymnasium er det, der betegnes som "fagligt udfordret". Konkret vil eleverne blive fordelt ud fra deres karakterer fra grundskolen.

Yago Bundgaard siger til Ritzau, at han forventer, at det i praksis vil løse de problemer, Langkaer Gymnasium har haft.

- På vores gymnasium vil vi få cirka 40 elever ind, som vi ellers ikke ville have fået. De vil alt andet lige have en anden kulturel baggrund, end dem der ellers ville være kommet, siger han.

/ritzau/