Landsmøde midt i vælgerkrise: Se SFs opture og nedture siden 1960

SF-kender Hans Mortensen ser et SF, der er midt i en vælgerkrise og kæmper for finde deres politiske identitet. Se partiets vælgertilslutning siden 1960.

SF holder landsmøde i weekenden. Men det er ovenpå en vælgerflugt, som SF-formand Pia Olsen Dyhr skal forsøge at sætte en prop i. Det skal hun gøre ved at hive gamle SF-værdier frem igen og derved genskabe tilliden til partiet, lyder ordene fra SF-kender Hans Mortensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF skal gefinde de gamle værdier og på den måde genvinde tilliden hos vælgerne.

Sådan lyder vurderingen fra SF-kender og politisk journalist på Weekendavisen, Hans Mortensen, der giver partiets farvel til den grønne linje, SFs rolle i lærerkonflikten og deres tid i regering som nogle af årsagerne til, at Socialistisk Folkeparti i dag »kæmper for at genfinde en identitet«.

I Vejle er der netop nu gang i SFs årlige landsmøde. Men partiet er midt i en vælgerkrise, hvor vælgerne søger til de andre partier på venstrefløjen.

Hvis vælgerflugten skal stoppes, så skal SF-formand, Pia Olsen Dyhr, få klassiske, kernemedlemmer til igen at have tillid til partiet. Det er hendes største udfordring, siger Hans Mortensen.

»Hun skal have folk til at tro på, at SF er noget, de kan genkende igen ovenpå det 'Socialdemokratiet light', som SF forsøgte sig med under regeringssamarbejdet. Det førte til, at mange af de gamle SF'ere ikke længere kunne genkende partiet,« siger Hans Mortensen, der har skrevet bogen 'SF - magtens pris'.

Orange veste og leverpostejsmadder

SF har før i tiden været kendt som et parti, der »rundkredsdiskuterede«. Et parti for »arbejdere i orange veste og folk, der spiste leverpostejsmadder,« siger Hans Mortensen.

»SF har aldrig været et arbejderparti. Det har været et parti for klassiske LO-arbejdere,« siger han og pointerer, at lærerkonflikten i 2013 også resulterede i en vælgerflugt.

»SF opgav forbindelsen til de offentligt ansatte, da de var med til at gribe ind i lærerkonflikten. Der mistede man kæmpemæssig tillid blandt folkeskolelærere og andre offentlige ansatte. Som altid har været SFs kernevælgere«.

Derudover ser Hans Mortensen også SFs farvel til den grønne linje i tiden fra 2007 og frem som en af årsagerne til, at vælgere i dag stemmer på det grønne Alternativet og ikke sætter krydset ud for SF.

»Ikke at man holdt op med at gå ind for grøn politik, men det var ikke noget man satsede på. Og det er jo en af grundene til, at Alternativet findes,« siger SF-kenderen.

Hos Alternativet kan SF-vælgere tillige få det basisdemokrati, som SF har givet afkald på, mener Hans Mortensen. I dag er SF i stedet blevet topstyret, siger han.

De skal konkurrere med Alternativet og Enhedslisten

Hvis SF skal vende deres vælgermæssige nedtur til en optur, er det med at holde øje med især Enhedslisten og Alternativet, vurderer Hans Mortensen, der se de to partier som SFs konkurrenter.

»Er Alternativet et holdbart projekt? Det ser mere holdbart ud, end det gjorde for et år siden. Men nye partier kommer og går,« siger han og fortsætter:

»Og kan Enhedslisten holde den størrelse, det har? Det er jo noget af det, som SF må kigge på og finde ud af, om der er noget at hente der. For der er jo ikke lige pludselig en ny, stor gruppe venstrefløjsvælgere, som melder sig ind,« siger han.

Hvis folk igen skal vælge SF, så skal Pia Olsen Dyhr hive nogle af de gamle værdier frem igen og dermed genskabe tilliden til partiet, slutter Hans Mortensen.

Du kan gå på opdagelse i SFs op- og nedture, hvad angår vælgernes tilslutning igennem årene.