Landsforræderi sender råd på vanskelig opgave

Straffelovrådet regner med at have en måske helt ny landssvigerparagraf klar til maj. Justitsminister Mette Frederiksen vil sende et vigtigt signal til Syrien-krigerne i en »grotesk situation«.

Justitsminister Mette Frederiksen har bedt Straffelovrådet om hurtigst muligt at finde ud af, hvordan de såkaldte Syrien-krigere kan dømmes som landsforrædere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Er det landsforræderi, når danske statsborgere rejser til Syrien eller Irak for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat - og dermed imod de danske styrker?

Ja, mener justitsminister Mette Frederiksen (S), som derfor har bedt Straffelovrådet om hurtigst muligt at finde ud af, hvordan de såkaldte Syrien-krigere kan dømmes som landsforrædere efter straffelovens såkaldte landssvigerparagraf.

En vanskelig opgave, vurderer retspræsident ved Østre Landsret Bent Carlsen, der er formand for Straffelovrådet - et rådgivende organ nedsat af Justitsministeriet, som består af en række fremtrædende jurister.

»Det bliver kompliceret arbejde. Problemet er i første omgang at vurdere, om bestemmelsen overhovedet kan anvendes i situationer, hvor krigen ikke føres på dansk territorium. Dernæst er spørgsmålet, hvem den skal omfatte. Er det kun danske statsborgere? Er det danske statsborgere i udlandet, og hvad så med dem med dobbelt statsborgerskab? Og hvad er det for handlinger, der skal være strafbare? Det er en lang række problemstillinger, vi skal have set på,« siger Bent Carlsen.

Justitsministeriet har bedt om at få Straffelovrådets vurdering inden sommerferien, og selv om det bliver svært, regner formanden med, at det nok skal lykkes.

»Vi har stor forståelse for, at der er et helt åbenbart ønske fra Folketinget om, at man får det her spørgsmål til behandling. Vi vil derfor lægge alle kræfter i at blive færdige til maj,« siger han.

Bent Carlsen forklarer samtidig, at rådet måske kan ende med at anbefale, at paragrafferne skrives helt om for at kunne omfatte Syrien-krigerne. Men man kan også forestille sig, at Straffelovrådet blot vil præcisere de eksisterende paragraffer.

Flere har sat spørgsmålstegn ved, hvorfor Mette Frederiksen vil retsforfølge Syrien-krigerne som landsforrædere, da det kan give 16 års fængsel, mens anti-terrorbestemmelsen kan give fængsel på livstid.

Hun har forklaret sig med, at det er meget vanskeligt at straffe Syrien-krigere som terrorister. Men hun erkender dog også, at det bliver vanskeligt at løfte bevisbyrden i forhold til landssvigerparagraffen.

Og det ræsonnement har professor i strafferet ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard »svært ved at forstå«.

»På terrorområdet er der paragraffer nok at tage af, og hvis man ikke kan dømme for det mest alvorlige, nemlig egentlig terrorhandlinger, er der bestemmelser om finansiering, fremme, oplæring og rekruttering. Det reelle problem er jo, at det er svært at dokumentere noget som helst om, hvad folk, der rejser til området, faktisk har foretaget sig. Det problem vil man også have efter en bestemmelse om landsforræderi,« skriver Jørn Vestergaard i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Mette Frederiksen understreger vigtigheden af at sende et utvetydigt signal til de danskere, der deltager i eller har planer om at deltage i konflikten i Syrien eller Irak.

»Det er en fuldstændig grotesk situation, at vi med den ene hånd kan udsende danske soldater til en konfliktsituation i Mellemøsten, og så er der unge danskere eller herboende udlændinge, der rejser ud og er Syrien-krigere. Det, mener jeg, er landsforræderi,« siger justitsministeren.