Landdistrikter vil have flere statslige arbejdspladser

Landdistrikternes Fællesråd mener, at der er en spirende optimisme i udkantskommunerne.

Ifølge Landdistrikternes Fællesråd skaber regeringens fokus på vækst i udkanten optimisme. (Arkivfoto) Scanpix/Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere

Flere statslige arbejdspladser skal flyttes til udkantskommuner.

Det mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Vi skal fortsat arbejde på at sikre, at vi får en god fordeling af statslige arbejdspladser i hele landet, siger formanden.

- Der skal ansættes flere i Skat. Det ville give god mening, at de ikke bare bliver placeret i de større byer, men fordelt i hele landet, siger han.

Boligsalget er steget med 2,3 procent på landsplan fra juli 2015 til juli 2016. Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er det særlig kommuner uden for de større byområder, der har oplevet fremgang.

85 kommuner har oplevet fremgang i befolkningstallet, og beskæftigelsen er ligeledes steget i 85 kommuner. Det fremgår dog ikke, hvilke kommuner det drejer sig om, eller hvor stor stigningen er.

- Det er ganske positivt. Men der er selvfølgelig også 13, der oplever det modsatte. Det bliver spændende at se, om det er land- og yderkommuner, der er mest repræsenteret der, siger Steffen Damsgaard.

- Der er kommuner, som i mange år har haft befolkningstilbagegang. De kæmper for at knække kurven, siger han.

Steffen Damsgaard mener dog, at der generelt er spirende optimisme i landdistrikterne. Han roser blandt andet regeringen for planen "Vækst og udvikling i hele Danmark", som blev vedtaget tidligere på året.

- Det har en vis effekt, når bare man kan se, at der sker noget. Det giver optimisme. I de kommende år vil vi se effekterne, når initiativerne for alvor er udmøntet, siger han.

Jørgen Møller forsker i landdistrikter på Aalborg Universitet, og han er i tvivl om, hvor stor en forskel regeringens plan vil gøre.

- Det vil vi se om nogle år. Det, der sikkert virker, er de generelle konjunkturer i samfundsøkonomien, og at alle kommuner arbejder stenhårdt med deres erhvervspolitik og fysiske planlægning, siger han.

Også Jørgen Møller mener, at der er positive tegn i visse landområder.

- Nogle steder går det lidt bedre. Men tendensen er ikke overvældende. Jeg ved ikke, hvor meget der skal til, før der kommer et tilbageslag, siger han.

- Det går rigtig godt i Midtjylland i øjeblikket. Der ligger de store industrivirksomheder. Det går mindre godt på Sydsjælland, Lolland-Falster og Mors. Her er der stadig tomme huse, og folk der flytter, siger han.

/ritzau/