Landbruget håber »politikerne vil slå koldt vand i blodet« i kvælstof-sag

Danmarks største landbrugsorganisation vil ikke forholde sig til, hvorvidt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har anvendt kreative regnemetoder. Adm. direktør Karen Hækkerup opfordrer politikerne til at slå koldt vand i blodet.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske landmænds største organisation, Landbrug & Fødevarer, vil ikke gå ind i de nærmere detaljer i kvælstof-sagen, hvor fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen anklages for kreative regnemetoder og misinformation af Folketinget i forbindelse med regeringens landbrugspakke.

»Der er en situation, hvor Folketingets partier skal have svar på nogle spørgsmål, og det er et forløb, der skal løbe af stablen på Christiansborg,« siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Samtidig opfordrer hun dog politikerne til at afvente nærmere forklaring i sagen om landbrugspakken, der bl.a. vil lempe reglerne for landmændenes udledning af kvælstof i naturen. En pakke, der ifølge Karen Hækkerup vil sikre arbejdspladser i landbruget og forbedret økonomi hos bønderne - og samtidig mindske udledningen af kvælstof på sigt.

»Jeg håber, at politikerne vil slå koldt vand i blodet og få regnet det hele igennem og blive betrygget i, at selvom der muligvis kommer en mindre stigning i udledningen af kvælstof i 2016, vil der på sigt komme en mindre udledning af kvælstof med landbrugspakken. Det er på ingen måde at spille hasard med hverken natur eller vandmiljø at gennemføre den her pakke,« siger Karen Hækkerup, der i 2013 selv var minister for området.

Berlingske har de seneste dage beskrevet, at en række topforskere anklager Eva Kjer Hansen for at dreje tallene bag landbrugspakken, så det kommer til at fremstå, som om regeringens landbrugspakke vil gavne den danske natur mere, end det i virkeligheden er tilfældet.

Samtidig har Berlingske beskrevet, at Eva Kjer Hansen ad flere omgange har oplyst Folketinget om, at udledningen af kvælstof i alle år frem mod 2021 vil falde, hvilket dog ikke er tilfældet ifølge flere forskere.

Bekymrer det jer, at ministeren anklages for kreative regnemetoder og vildledning af Folketinget?

»Det er en politisk afvejning, hvad man synes om ministerens svar på, hvordan beregningerne er lavet. Men selvfølgelig bekymrer det mig, at der er blevet skabt uro om en aftale, som er ved at blive stemt igennem. Jeg håber, at der bliver givet nogle tilfredsstillende svar, så landmændene kan få lov til at gøde mere,« siger Karen Hækkerup.

Foreningen Bæredygtigt Landbrug, der repræsenterer 4.000 landmænd i Danmark, tager derimod gerne bladet fra munden.

»Jeg er helt sikker på, ministeren ikke har brugt kreativ bogføring. Hun er et meget seriøst menneske,« siger formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Han har ikke meget tilovers for den kritik en række af landets førende forskere retter mod ministeriets måde at udregne effekterne af landbrugspakken.

»Disse forskere skal kigge op fra sine bøger og lade være med at gå helt ned i søm og skruer-afdelingen. Det er i promiller, hvis det er sådan, at udledningen stiger i et enkelt år. Vi taler jo om naturen. Det kan man ikke forudsige. Men man kan lave alle mulige skræmmekampagner og muntre sig med at genere en hårdtarbejdende minister,« siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Foreningen selv har været et hedt samtaleemne den seneste uge, efter dagbladet BT kunne beskrive, at Bæredygtigt Landbrug har haft et særdeles tæt parløb om udarbejdelsen af et kommissorium for den arbejdsgruppe, der skal udarbejde nye retningslinjer for vedligeholdelsen af de danske vandløb. Tirsdag beskrev dagbladet Politiken desuden, at Eva Kjers ministerium blev beskyldt for at have lavet en studehandel med landbrugslobbyen.

På Christiansborg er Liberal Alliances landbrugsordfører Mette Bock på linje med Bæredygtigt Landbrug.

»Jeg har foreløbig ikke hørt noget, der overbeviser mig om, at ministeren har forsøgt at manipulere eller skjule ting for os, som var med i forhandlingsforløbet. Det hele er blevet lagt frem,« siger hun.

Eva Kjer Hansen har af flere omgange orienteret Folketinget om, at udledningen af kvælstof ikke vil stige i de første år med den nye landbrugspakke, hvilket forskere dog mener, er forkert.

Ifølge Dansk Folkepartis landbrugsordfører Rene Christensen er der på trods af det ikke noget, der indtil videre tyder på, at ministeren har anvendt kreative regnemetoder eller misinformeret Folketinget.

»På de ting vi fik udleveret til forhandlingerne, kan man tydeligt se, at man fra dag ét kommer til at have et højere niveau af kvælstof. Det er så her, at man sætter en milliard kroner til at lave milføforbedrende tiltag. Når de begynder at virke, går kurven markant ned ad igen,« siger Rene Christensen og understreger, at han ser frem til den kommende høring med Eva Kjer Hansen.

»Jeg glæder mig til høringen for at finde ud af, om det handler om, hvordan man har solgt pakken, eller om hvordan man reelt har brugt tallene.«