Landbrug & Fødevarer roser regeringens plan for økologien

Regeringens Økologiplan Danmark rummer takter, som peger meget længere frem end 2020, og det er er en vigtig fremtidssikring af økologien, mener Landbrug & Fødevarer.

Foto: Erik Refner

Regeringens nye Økologiplan Danmark er en ganske visionær én af slagsen, der styrker fremtidens økologi. Det mener økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen, og hun glæder sig over regeringens prioriteringer.

»Vi synes, det er en rigtig visionær plan. Der bliver taget fat på mange forskellige områder, som peger ikke bare frem til 2020, men også længere frem. Det er rigtig positivt,« siger hun og fortsætter:

»Hvis en landmand skal lægge om, eller hvis en virksomhed skal lave en strategi, hvor de satser på økologi, så er det klart, at man skal kunne se, at det også er noget, samfundet vil på længere sigt end de næste fem år.«

Hun fremhæver, at regeringen har afsat 34 millioner kroner frem til 2018 til at styrke økologieksporten.

»Man har placeret eksporten helt fremme i planen, og det er vi helt enige i. Afsætningen af de økologiske produkter er grundstenen til, at vi kan få mere økologi i Danmark. For at det kan lykkes, skal det, der bliver produceret, simpelthen sælges,« fastslår økologichefen.

Det får også meget pæne ord med på vejen, at regeringen vil have flere ministerier til at lægge kræfter i at nå målet om en fordobling af det økologiske areal. Blandt andet kommer Undervisningsministeriet og Sundhedsministeriet mere på banen, når det handler om at sætte økologien på de offentlige kantinemenuer.

»Man gør en større indsats for at få tingene afstemt hele vejen rundt, og det, tror vi på lang sigt, kan være rigtig godt for økologien,« siger Kirsten Lund Jensen.

Hun roser også de 27 millioner, der er afsat til at gøre flere landmænd til bedre økologer blandt andet gennem bæredygtighedstjek.

Med Økologiplan Danmark følger samlet 400 millioner kroner og 67 konkrete tiltag, der skal sikre, at regeringen når sit mål om at fordoble det økologiske areal i 2020.