Læserne: Vi betaler gerne for lægebesøg

Indfør mere brugerbetaling, lyder rådet fra en stor del af de læsere, der diskuterer emnet på Berlingske.dk i kølvandet på det konservative forslag om at bane vej for mere brugerbetaling.

Lægebesøg Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS LOHNES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det burde koste penge at gå til lægen. Det er der enighed om blandt en stor del af de læsere, der på Berlingske.dk har debatteret, hvor man kan indføre brugerbetaling.

Svend Bie Christensen skriver f.eks.:

- Vi betaler helt vildt for at gå til tandlæge, ville det gøre noget at det kostede en 50'er for at gå til læge? Listen er lang, det er helt urimeligt hvad "velfærdsstaten" har bragt med sig af krævementalitet.

Han bakkes op af Niels Jørgensen:

- Har selv prøvet brugerbetaling både i Sverige og Frankrig. I begge lande har man sparet meget på den primære lægebehandling. I Frankrig har man bevisligt et bedre sygehussystem end i Danmark.

Også Anne-Louise Holm Juncker henviser til erfaringer fra udlandet:

- Jeg synes, at det vil være glimrende med brugerbetaling. I Sverige f.eks. betaler man for at komme til læge (det behøver ikke at være en svimlende sum),

Der er også læsere, der mener, at man bør gå endnu længere. Frank J. Andersen argumenterer for, at man bør indføre brugerbetaling på alle områder, der går under kategorien ”nice to have.” Ifølge ham gælder det bl.a.: Hjælp til barnløse (med mindre det skyldes følge af sygdom) - hjælp til adoption, sundhedskontrol, ekstra hjemmehjælp / rengøringshjælp, transport til specialundervisning.

- Det vil være helt ok at gøre ovennævnte indtægtsbestemte i noget omfang - samme gælder mange tillægsydelser til kontanthjælp / pensionister / studerende osv. Men også: ekstra renovation, rensning af spildevand, forbrænding af affald osv. for virksomheder, skriver Frank J. Andersen.

Hellere højere skat

Der er dog også læsere, der er stærkt imod brugerbetaling. Erling Jacobsen kommer med følgende skudsmål til det konservative forslag.

- Jeg giver ikke fem flade øre for, når de(Konservative, red.) i fremtiden stiller sig op og hylder fædrelandet. De vil jo ikke bidrage. Jeg vil hellere betale mere i skat og så slippe for at brugerbetaling. Jeg synes, at vi betaler rigeligt. Hvis de konservative gerne vil have brugerbetaling, så tag over tværs og flyt til USA. Det gjorde jo Anders Fogh Rasmussens søn og al respekt for det. Det var jo at tone rent flag, skriver han.