Læs her SF-formand Pia Olsen Dyhrs grundlovstale 5. juni 2014

Grundlovsdag. Statsminister Helle Thorning-Schmidt, K-formand Lars Barfoed og SF-formand Pia Olsen Dyhr taler ved Dansk Metal-arrangement på Metalskolen i Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup torsdag d. 5 juni 2014. Pia Olsen Dyhr og Lars Barfoed i højt humør. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag fejrer vi demokratiet. Vi fejrer vores Grundlov. Vi fejrer de store politiske fremskridt, Danmark bygger på.

For vores danske velfærdssamfund er et resultat af demokratiske brydninger. Af et enormt overskud. Og en omsorg for hinanden.

Og ikke mindst er vores velfærdssamfund et resultat af en ukuelig insisteren på social retfærdighed.

Og netop social retfærdighed. Det er der grund til at have som en helt central del af sit politiske kompas i denne tid.

En tid, hvor regningen for finanskrisen stadig i alt for høj grad betales af dem, der ingen skyld havde i den. Både her i Danmark og i resten af verden.

En tid, hvor en del af rygraden i vores arbejdsmarked, dagpengesystemet, er under beskydning. Med håndgribelige konsekvenser for de familier, der kan se deres økonomiske fundament smuldre væk.

Og en tid, hvor magt og formuer hober sig op hos stadig færre. Mens de, der befinder sig langt fra magtens tinder og de bonede gulve, blandt andet på landets slagterier, mærker presset på eget job og liv.

På en dag som i dag, er det helt afgørende at slå fast, at demokrati og politik er langt mere end Grundloven og Christiansborg.

Demokrati og politik er – og skal være – en kultur, som gennemsyrer hele samfundet.

Fra skolebestyrelse til fagbevægelsen.

Fra sportsklubber til boligforeninger.

Fra København til den yderste vandkant ved Vesterhavet.

…det er også jer, der har valgt at dukke op her i dag.

Politik og demokrati er kort sagt vigtige nervebaner, som sikrer vores stærke fællesskab.

Men demokrati handler naturligvis også om den måde vi politikere opfører os, og om det, der sker på Christiansborg.

Og lad mig sige det klart: Politik er desværre i den seneste tid alt for meget kommet til at handle om underbukser, meningsmålinger og spin. Vi politikere har jo en troværdighed der ligger under ejendomsmælgere og brugtvognsforhandlere – det er alvorligt, vi skulle jo være folkets repræsentanter.

Så jeg håber, vi nu kan få fokus på politik og ikke på personer. Fokus på de forskellige værdier vi har og hvilken vej DK skal gå

Og så blev jeg efter valget til Europa-parlamentet godt frustreret. Frustreret over, at høre partiledere fra de største partier skændes om, hvorfor så mange danskere havde valgt at stemme på partier, som de da virkeligt ikke burde have stemt på.

Hvad med at vende blikket? Hvad med i stedet at tage menneskers bekymringer seriøst, lige meget hvor de har sat krydset? Og hvad med at komme med konkrete løsninger på de udfordringer, folk faktisk står med i deres hverdag?

Er der råd til ældrepleje, når jeg bliver gammel?

Hvad gør jeg, når jeg mister mine dagpenge?

Hvordan sikrer vi arbejdspladser i Danmark, hvis lønnen er lavere på den anden side af grænsen?

Kan jeg trygt give mit barn solcreme på, uden at der er risiko for, at det indeholder skadelige stoffer?

Kan vi overhovedet opretholde vores stærke velfærdsmodel og samtidig være medlem af EU?

Det skal vi da forholde os til. Det er bekymringer, jeg forstår – og bekymringer, jeg også deler. Det er jo vores demokrati, som skal sikre at de bekymringer bliver taget alvorligt. Det er gennem borgernes demokratiske rettigheder, at der skal findes løsninger på deres ønsker og udfordringer.

Netop løsningerne er helt afgørende. Det er det, der adskiller ren populisme og parole-politik fra os, der faktisk ikke kun taler om social retfærdighed, men også gør noget.

Politik og demokrati er mere end ord – det er handling.

Jeg vil gerne begynde med at sige, at det danske velfærdsamfund er et stærkt samfund. Der er udfordringer, ja. Men det er stærkt.

Vores velfærdssamfund er en succes. Det sikrer langt flere frie mennesker end andre samfund. Vi skal hele tiden forbedre det og bygge til, det er klart. Men grundlæggende skal vi ikke ændre ved fundamentet. Det har skabt et af verdens rigeste, tryggeste og mest harmoniske samfund.

De borgerlige partier, uanset hvem der sidder som partiledere, betragter over en bred kam vores velfærdssamfund som en hæmsko for vækst og foretagsomhed. Noget der både skaber dovenskab og klientgørelse. INTET kunne være mere forkert.

Vores velfærdssamfund skaber et stærkt erhvervsliv og høj beskæftigelse. Det skaber social retfærdighed.

Og så skaber det en helt unik social opdrift, hvor alle har mulighed for at uddanne sig og stræbe efter det liv, de ønsker. Uanset forældrenes pengepung.

Det er jo i Danmark at rengøringsdamens datter kan blive bankdirektør

Men den sociale retfærdighed er under pres i den her tid.

De sidste år har vi oplevet en dyb økonomisk krise. En krise skabt af den finansielle sektor, som uansvarlige politikere havde givet lidt for frie tøjler.

Krisen spredte sig som en steppebrand over hele verden og kostede på ganske kort tid 200.000 arbejdspladser i Danmark.

Fattigdom er også igen blevet et udbredt fænomen i Europa. Fire ud af ti europæere har i dag ikke råd til at holde ferie.

Mange tyskere er i dag nødt til at have to job for at kunne forsørge deres familie og betale deres regninger.

Der er ved at ske en farlig skrævvridning, hvor folk på bunden af samfundet får færre og færre muligheder og derfor mister troen og opbakningen til samfundet.

Samtidig bliver enorme summer ophobet i kæmpe formuer, kapitalfonde og selskaber. Penge som i alt for ringe grad bliver brugt til at skabe vækst og arbejdspladser. De bruges i stedet på kortsigtede spekulation og hurtige handler på verdens børser.

Meget få mennesker sidder i de her bestyrelser. Bestyrelse med enorm magt. Bestyrelser som kan lukke og åbne virksomheder på et sekund, reelt skabe eller fjerne arbejdspladser hurtigere end jeg kan sige ”rødgrød med fløde”. De bestyrelser har en kæmpe indflydelse på din og min hverdag. Det er både udemokratisk og til skade for en bæredygtig udvikling af vores samfund.

Og så må vi stille større krav til virksomhederne. Stop med at udnytte billig udenlandsk arbejdskraft. Stop med at flytte jobs syd for grænsen bare for en hurtig profit. Tag jeres samfundsansvar alvorligt.

Sidste uge flyttede TDC deres call center til Flensborg for at undgå danske løn- og arbejdsvilkår. Nu skal et vikarbureau skaffe nye medarbejdere til den halve løn. Kunderne de er fortsat danske. Hvor er samfundsansvaret og moralen henne på direktionsgangen i TDC, må man spørge sig selv?

I Fåborg blev 55 slagteriarbejdere fornyeligt fyret. Hvad skal de nu leve af - Venstres svar til dem, det er forringet dagpenge, det er nedskæringer på beskæftigelsesindsatsen, og ja så vil de endda belønne ledelsen på slagteriet med skattelettelser, på trods af at de flytter jobbene til Tyskland.

Hvad ser vi i Tysland. Vi ser slagterier, der systematiske udnytter kolonnearbejdere fra Østeuropa, kolonnearbejdere der får 50 kroner i time. Ingen løn under sygdom eller ferie. En arbejdsdag på 10-11 timer dagligt. Og ingen løn under sygdom. Det er ikke et arbejdsmarked, som jeg ønsker.

Det er uholdbart. Det er uholdbart for danske slagteriarbejdere. Det er uholdbart for det danske arbejdsmarked. Danmark og danskerne bliver jo ikke rigere af, at alle skal arbejde for den halve løn!

Den danske model er under pres. Og samtidig er sikkerhedsnettet når man bliver arbejdsløs blevet dårligere. Halveringen af dagpengeperioden og en fordobling af genoptjeningstiden gør livet svært, hvis man mister sit job. Og ja mange har mistet deres jobbet under den økonomiske krise. En af de værste økonomiske kriser i årtier. Nu går det heldigvis lidt bedre.

Men når trygheden forringes, som med dagpengeforringelserne, så sker der noget grundlæggende ved vores velfærdssamfund. Usikkerheden og utrygheden vokser.

I 2013 faldt 34.000 mennesker ud af dagpengesystemet. Det gjorde de ikke, fordi de er dovne eller uduelige. Nej det gjorde de, fordi der ikke er noget arbejde.

Derfor skal vi lave en holdbar løsning på dagpengeområdet. For kampen for bedre dagpengeregler er langt fra slut. Vigtigst er, at få genoptjeningsperioden ned på 6 mdr. igen, så man belønner folk, der gør en indsats og for eksempel tager et barselsvikariat.

Så sygeplejersken trygt kan tage et barselsvikaritet, eller asfalt læggeren kan tage et sommerjob i byggebranchen. Begge med viden om at de har et økonomisk sikkerhedsnet for familien også bagefter.

Jeg mener det alvorligt. Det er NU.

Jeg håber at regeringen vil lytte til det, vi siger. Jeg har også hørt fagforeningsfolk og medlemmer fra regeringspartierne sige det samme. Vi har brug for en rød beskæftigelsesreform med fokus på de arbejdsløse. Ikke en spareøvelse som venstre foreslår.

Et ordentligt dagpengesystem.

Finanskrisens regning skal betales mere fair.

Et opgør med koncentrationen af de formuer og den magt, der i dag er på for få hænder.

Kort sagt: mere social retfærdighed. I Danmark og i resten af verden. Det er et stærkt pejlemærke for mig på en dag som i dag.

En dag, hvor vi fejrer grundloven og vores demokratiske kultur og historie herhjemme. Det demokrati, som har givet os så mange fremskridt. Og som også skal gøre det fremover.

God grundlovsdag til jer alle!