Lærerne og KL står stejlt overfor hinanden før deadline

Topforhandlerne fra KL og lærerne er skeptiske forud for dagens afgørende forhandlinger i forligsinstitutionen.

Danmarks lærere kan ende med at blive lockoutet, hvis KL og lærernes forening ikke når til enighed i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen

Kommunernes chefforhandler Michael Ziegler (K) og lærernes formand Anders Bondo Christensen står stejlt overfor hinanden inden dagens afgørende forhandlinger i forligsinstitutionen.

Den helt store knast er lærernes arbejdstidsregler, et "enten eller" spørgsmål mener Michael Ziegler, mens Anders Bondo Christensen mener, at det må være muligt at finde en gylden middelvej.

»Det er meget svært at finde en gylden middelvej mellem det standpunkt vi har og det, som Lærernes Centralorganisation har. For vi er uenige om, hvorvidt der skal være arbejdstidsregler, som dikterer hvad arbejdstiden anvendes til. Enten er der det, eller også er der det ikke,« siger Michael Ziegler.

Han understreger, at KL er villige til at komme lærerne i møde, hvis de dropper de nuværende arbejdstidsregler.

»Hvis lærerne accepterer, at det skal være arbejdstidsregler, som matcher dem, der er på resten af arbejdsmarkedet - altså hvor der ikke er regler, der bestemmer arbejdstidens anvendelse - så er vi selvfølgelig indstillet på at give indrømmelser på andre ting, som kan betrygge dem i forhold til, at det ikke bliver det grænseløse arbejde,« siger Michael Ziegler.

Den tilgang til forhandlingerne giver Anders Bondo Christensen ikke meget for.

»Det siger alt om KLs tilgang til forhandlingerne. At finde den gyldne middelvej er det enhver god forhandling går ud på, så begge parter kan se sig selv i resultatet bagefter. Det burde de vide i KL,« siger Anders Bondo Christensen.

Efter KL-formand Erik Nielsens (S) hårde verbale angreb på lærerne på KLs kommunalpolitiske topmøde i går, går Anders Bondo Christensen til forhandlinger i Forligsinstitutionen med mindre optimisme, end han havde håbet på.

»Jeg var mere optimistisk inden jeg kom til Aalborg i går. Jeg var dybt forundret over den hårde retorik fra talerstolen. At stå på talerstolen og sige, at lærerne har nej-hatten på, når vi er kommet med en stribe indspark, det er helt skævt. Det er et tegn på, at KLs bestyrelse og borgmestrene ikke er orienteret om, hvad der foregår,« siger Anders Bondo Christensen.

Mange "røde" byrådsmedlemmer udtrykte i går en skarp kritik af KLs kurs overfor lærerne og varslingen af lockout. Og der blev talt om, at lærerkonflikten har delt KL i to. Det burde gøre indtryk på deres topforhandler, mener Anders Bondo Christensen.

»Det er mig ganske uforståeligt, hvis elever i den danske folkeskole ikke skal kunne få undervisning . Der er stærke tilkendegivelser om, at ingen ønsker den konflikt, som KL er ved at etablere,« siger Anders Bondo Christensen.

Michael Ziegler afviser, at lade torsdagens protester fra store dele af baglandet påvirke KLs forhandlingsposition.

»Kommunalpolitikere er nu og engang valgt til at være uenige. Så det ville være mærkeligt, hvis det her nærmest var sådan en sovjetisk kongres, hvor der var 100 procents enighed i synspunkterne. Jeg har hørt, hvad kritikerne har sagt, men det har ikke påvirket forhandlingspositionen. Den fastlægges af KLs bestyrelse, og det er sket i 100 procent enighed,« siger Michael Ziegler.

Han understreger, at det er helt legitimt, at KL har valgt at varsle lockout af lærerne.

»Hvis det ikke lykkedes at nå et resultat, så anvender vi det helt legitime våben, som er lockouten, og som handler om at køre modparten træt - også økonomisk. Det skal gerne tvinge dem tilbage til forhandlingsbordet,« siger Michael Ziegler.

Ingen af de to parter vil blande sig i om forligsmanden vælger at udskyde en konflikt i to uger, hvis de ikke når til enighed i dag, eller ej. Kommer der mod forventning et gennembrud i forhandlingerne vil de kunne fortsætte til langt ud på natten.