Læren fra Davos: Hold fast!

Helt absurd var der ingen danske ministre eller toppolitikere, som var med til at fremme denne agenda og virke som ambassadører for Danmark over for det store publikum i Davos.

Foto: Søren Bidstrup. Politisk kommentator Thomas Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Ugens vigtigste person dukkede aldrig op til årsmødet i World Economic Forum. Mario Draghi – chefen for Den Europæiske Centralbank – havde travlt med at forberede og affyre sin historiske hjælpepakke, der skal sparke gang i væksten i Europa.

Efter præsentationen stillede alle i Davos spørgsmålet: Vil det nu lykkes at trække Europa fri af kviksandet og få gang i et bæredygtigt opsving? Svaret kan bedst karakteriseres som forsigtig optimisme.

Hold fast i reformer: De fleste deltagere i Davos har taget godt imod ECBs plan. Men det står også klart, at der findes forskellige opfattelser og økonomiske skoler. Under sit besøg i den schweiziske bjergby roste den franske præsident, Francois Hollande, pakken fra ECB for at være rigtig. Omvendt var Angela Merkel åbenlyst forbeholden. Den tyske kansler understregede igen og igen, at de »nemme penge« fra ECB ikke må føre til, at presset på at gennemføre reformer svækkes. For der er stadig brug for at få styr på gældsætning og underskud rundt om i Europa, og der skal gøres mere for at løfte Europas konkurrenceevne, lød det.

Danske topchefer enige: Angela Merkels standpunkt gik igen i reaktionerne fra de danske koncernchefer. De er enige i, at reformarbejdet ikke er afsluttet, heller ikke i Danmark. Og de taler med én stemme om det vigtige i at styrke konkurrenceevnen – ellers vil det ikke kunne lade sig gøre at skabe langsigtet vækst.

Over for Berlingske har flere koncernchefer – bl.a. Niels Bjørn Christiansen fra Danfoss og Peder Holk Nielsen fra Novozymes – opfordret de danske politikere til at gøre en plan for at fastholde produktion i Danmark til et omdrejningspunkt i valgkampen. Og på samme måde har den tidligere topchef fra SAP i Tyskland og nuværende medlem af ledelsen i World Economic Forum, Jim Hagemann Snabe, argumenteret for, at Danmark bør satse på at blive en stærk spiller i den nye digitale økonomi – bl.a. ved at give unge de kompetencer, som erhvervslivet efterspørger og ved at styrke iværksætteri.

Vil politikerne lytte? På Christiansborg ved centrale politikere godt, at Danmark ikke er i mål – trods de senere års reformer – og at der skal gøres mere for at styrke konkurrenceevnen. Men de er forsigtige. Dag for dag rykker valget tættere på, og Helle Thorning-Schmidt (S) nedtoner al snak om reformer til fordel for løfter om bedre velfærd og større tryghed. Alt sammen kogt sammen i sloganet – »Det Danmark, du kender« – som kan ligne en flugt fra reformdagsordenen. I den forbindelse er det tankevækkende, at statsministeren i modsætning til andre europæiske regeringschefer, herunder alle de nordiske, blev væk fra Davos.

Krigen mod terror: Et stort punkt på dagsordenen i Davos var kampen mod terror. Fredag appellerede både den franske præsident, Francois Hollande, og den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, til, at verden står sammen om at bekæmpe terroren fra fanatiske islamistiske grupper som IS og al-Qaeda. Terroren må ikke udløse en konflikt mellem de muslimske lande og Vesten, ligesom terroren ikke må føre til opgør med de mange muslimer, som har slået sig ned og lever fredeligt i Vesten, lød budskabet. John Kerry lagde op til en nådesløs kamp mod terrororganisationerne, der skal rammes på slagmarkerne, på deres finansiering og på deres brug af internettet, som de i for høj grad har kunnet udnytte som propagandamaskine og hvervekontor. Nok så væsentligt betonede han det vigtige i af at fjerne grundlaget for terror. Det kræver vækst og job, som kan give fremtidshåb for unge, både i udviklingslande og i Vesten. Og det kræver en stærkere indsats for at genrejse faldne stater, der er sunket ned i anarki, ligesom der skal gøres mere for at give borgere basale rettigheder i lande, hvor de for ofte knægtes. USA vil fortsat bruge militær magt, men den kan ikke stå alene, lød budskabet.

Konflikten med Rusland. Ruslands fremfærd over for Ukraine blev også diskuteret intenst i Davos. I flere europæiske lande er der stigende frygt for, at sanktionerne ikke kun bringer russisk økonomi i knæ, men også underminerer det europæiske opsving. Angela Merkel fastslog imidlertid, at tiden endnu ikke er kommet til at løfte sanktionerne. Dermed blev linjen lagt fast af Europas mest magtfulde leder.

COP21 i Paris. Davos har også genlydt af appeller fra politikere og erhvervsledere om, at det skal lykkes at nå frem til en ambitiøs global klimaaftale under topmødet COP21 i Paris til efteråret. Mange argumenterer for, at de faldende oliepriser giver en unik chance for at investere mere i overgangen fra fossile brændsler som olie, kul og naturgas til mere bæredygtige energiløsninger. Her spillede flere danske topledere en rolle. For virksomheder som f.eks. Danfoss, Novozymes og Vestas tilbyder præcis de energieffektive og bæredygtige løsninger, som verden får brug for. Helt absurd var der ingen danske ministre eller toppolitikere, som var med til at fremme denne agenda og virke som ambassadører for Danmark som en grøn foregangsnation over for det store internationale publikum i Davos.