Lækket aftale: Nu skal gymnasieelever tvangsfordeles efter forældrenes indkomst

Regeringen præsenterer i dag en ny aftale, der fremover vil fordele elever på landets gymnasiale uddannelser efter, hvor meget deres forældre tjener, viser lækket dokument.

Ifølge regeringen bør forældrenes indkomst fremover spille en hovedrolle, når elever skal fordeles på de gymnasiale uddannelser i de store byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget tjener dine forældre?

Spørgsmålet kan fremover blive højaktuelt for unge mennesker bosat i eller omkring landets store byer, når de skal vælge, hvor de vil gå i gymnasiet.

Det fremgår af et lækket udkast til en aftale, som Berlingske er i besiddelse af.

Regeringen forventes at præsentere aftalen senere i dag, som er vedtaget med stemmer fra regeringens støttepartier samt Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

I udkastet fremgår det, at eleverne omkring landets store byer fremover bliver fordelt efter, hvor meget deres forældre tjener for at sikre en »balanceret elevsammensætning«.

Det skal blandt andet modvirke, at der på nogle gymnasier er en høj andel elever med »ikkevestlig herkomst«, som oplever »manglende søgning fra elever med dansk herkomst«.

»Dette kan være med til at skabe parallelsamfund og gøre det vanskeligere at sikre dannelseselementet i de gymnasiale uddannelser,« fremgår det af udkastet.

Men det er dybt problematisk, at elever skal fordeles på baggrund af deres forældres indkomst, mener Mette Abildgaard, politisk ordfører hos De Konservative, som ikke er med i aftalen.

»Vi ønsker ikke, at elever skal have deres uddannelsesvalg begrænset af, hvor meget forældrene tjener. Uanset om de tjener meget eller lidt, så skal det være elevernes ønske, der skal være førsteprioriteten, når de søger en uddannelse. Det er en helt vild logik at bruge,« siger Mette Abildgaard, der tager forbehold for, at hun ikke har set den endelige aftaletekst.

Dansk Folkepartis undervisningsordfører Marie Krarup bekræfter aftalen mellem partierne om gymnasiernes fremtid.

Det handler om, fortæller hun, at redde gymnasier i landdistrikter, der er truet af lukning.

»Det andet er, at vi skal have stoppet udviklingen med gymnasier, som er domineret af ikkevestlige elever, og så skal vi sørge for, at ikkevestlige elever ikke kan klumpe sig sammen på et gymnasium og dermed skabe et parallelsamfund,« siger Marie Krarup.

Den nye model vil fremover styre optaget i tyndt befolkede områder strammere. Områder, som »igennem en årrække har mistet elever og har vanskeligt ved at overleve og sikre et bredt fagudbud, fordi de har for få elever,« som det beskrives.

Fremover lægges der med aftalen blandt andet op til at indføre minimumskapaciteter på gymnasier for at sikre bedre overlevelsesmuligheder for uddannelserne i tyndt befolkede områder. Samtidig indføres et loft over optaget på de største gymnasier.

Hvis de kommende gymnasielever ikke får opfyldt deres førsteprioritet bliver de med aftalen fordelt efter forældrenes indkomst, hvis de er bosat i byområderne og efter transporttid i landområderne.