Lækagesag peger mod Søren Gade

Ifølge tidligere FE-chef blev indsættelsen af Jægerkorpset i Irak nævnt under en dialog mellem daværende forsvarsminister og den danske chef i Irak. Gade har ellers nægtet.

Søren Gade Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) vidste alt om, hvordan lækken om indsættelsen af Jægerkorpset i Irak i 2007 opstod. For han var selv en del af den. Sådan forholder det sig, hvis man skal tro, hvad den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, kontreadmiral Jørn Olesen, har fortalt under en afhøring hos Københavns Politi fremkom det under gårsdagens retssag.

Samtidig blev Søren Gades forhenværende spindoktor Jacob Winther meddelt, at han vil blive sigtet for groft brud på sin tavshedspligt ved at have lækket de fortrolige oplysninger.

Ifølge Jørn Olesen faldt den hemmeligtstemplede oplysning om Jægerkorpset under en briefing i den danske lejr, Camp Einherjer, i Irak i slutningen af april 2007. Efterretningschefen undrede sig over, at oplysningen blev givet i en kreds, hvor blandt andre TV 2s journalist Rasmus Tantholdt var til stede. Den fremkom under en dialog mellem Søren Gade og den daværende chef for den danske bataljon, oberst Kim B. Petersen. Søren Gade har ellers hidtil nægtet kendskab til lækagen.

»Indsættelsen blev omtalt i runde vendinger, men det var klart, at den var nært forestående,« lyder referatet af Jørn Olesens afhøring hos politiet.

Hverken Københavns Politi eller Berlingske Tidendes samtaler med en række af de øvrige deltagere i briefingen kan bekræfte Jørn Olesens forklaring. Den daværende bataljonschef Kim B. Petersen siger, at indsættelsen af jægerkorpset ikke var et punkt i briefingen. Men han vil ikke afvise, at Jægerkorpset eller indsættelse af specialstyrker har været nævnt.

»Vi havde ikke en konkret drøftelse i konkrete vendinger, for beslutningen om indsættelse var ikke truffet på det tidspunkt. Men der kan være faldet nogle ord om muligheden,« siger han.

Tidligere FE-chef Jørn Olesen ønskede i går ikke at kommentere sagen. Trods gentagne forsøg lykkedes det i aftes ikke at få en kommentar fra Søren Gade.