Læk i Thorning-sagen kan være lovlig

Det er ikke nødvendigvis strafbart at videresende fortrolige oplysninger, påpeger Københavns politidirektør, Johan Reimann.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tog lørdag det helt usædvanlige skridt at dementere rygter om, at hendes mand, Stephen Kinnock, er homoseksuel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personen, som lækkede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteafgørelse til dagbladet BT op til folketingsvalget i 2011, kan have handlet inden for lovgivningen.

Tirsdag indleder en undersøgelseskommission de første afhøringer om lækagen, og særligt daværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor, Peter Arnfeldt, er i søgelyset. Men selv hvis kommissionen ender med at konkludere, at Arnfeldt er skyldig, kan han ikke nødvendigvis straffes. Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra Københavns politidirektør, Johan Reimann, som har efterforsket lækagen i snart et år.

»Det er slet ikke sikkert, at der er tale om et strafbart forhold. Afhængigt af omstændighederne kan videregivelsen af skatteafgørelsen være berettiget,« siger Johan Reimann.

Så kan Peter Arnfeldts eventuelle videregivelse af Thornings private skatteafgørelse til BT være sket, uden at det er ulovligt?

»Ja, det kan sagtens være tilfældet. Man kan sagtens sende fortrolige oplysninger, uden at det er uberettiget,« siger Johan Reimann, som ikke vil nævne konkrete eksempler.

Læk af private skattepapirer kan være et brud på tavshedspligten. Men straffeloven indeholder en undtagelsesregel, f.eks. hvis der er tale om »åbenbar almeninteresse.« Der skal dog ganske meget til, før man kan påberåbe sig »åbenbar almeninteresse.«

Men strafferetsekspert, professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, siger, at Reimann har en pointe. Thornings lækkede papirer indeholder oplysninger om, at hun i årevis uberettiget benyttede sin mands skattefradrag.

»Oplysningerne om, at hun har betalt for lidt i skat, kan trække begge veje: De kan lækkes for at genere en politisk modstander, men samtidig være relevante oplysninger for vælgerne især op til et valg, fordi de er relevante for, om man vil have hende i landets øverste embede. Det er en meget spændende og kompliceret sag,« siger Lars Bo Langsted.

Peter Arnfeldts bisidder i sagen, advokat Henrik Stagetorn, kalder de nye vurderinger »interessante,« men understreger, at Arnfeldt fastholder, at han ikke står bag lækagen. Undersøgelseskommissionens formand, landsretsdommer Lars E. Andersen, siger, at Reimanns betragtninger viser, at vi er inde i et »kompliceret område«.

Politidirektørens udmelding kommer samtidig med Thornings beslutning om at offentliggøre den fulde ordlyd af SKATs afgørelse i sagen. Hun dementerede også rygter om, at hendes mand er homoseksuel. Rygterne stammer fra hendes revisor, Frode Holm.