Læger skal uddannes bedre til at opdage tegn på kræft

Sundhedsminister Nick Hækkerup er klar med 200 millioner kroner til efteruddannelse af familielægerne, så de bliver bedre til at opdage tegn på kræft.

Ondt i maven eller hosten kan være harmløs, men det kan også være snigende tegn på en kræftsygdom.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er nu klar med en pose penge til de praktiserende læger, så de kan blive bedre rustet til at opdage diffuse tegn på kræftsygdom.

»Lægerne skal være endnu bedre rustet til at opdage kræft og have bedre mulighed for faglig sparring med kræftlægerne på sygehusene, som har praktisk erfaring med, hvordan man på et tidligere tidspunkt stiller en kræftdiagnose. Og så skal det være lettere for lægen at henvise direkte til en undersøgelse eller scanning på sygehuset,« siger Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Sundhedsministeren vil bruge 200 millioner kroner på at styrke lægernes kompetencer, så de bliver bedre rustet til at stille en kræftdiagnose.

Jo tidligere en diagnose kan stilles, jo større chance har patienten for at overleve sin sygdom. Og der er plads til forbedring. Studier fra Center for Cancerdiagnostisk i Praksis viser, at op mod hver tredje kræftpatient kunne udredes på et tidligere tidspunkt.

»Kræftbehandlingen er blevet væsentlig bedre de senere år, og flere overlever heldigvis i dag en kræftsygdom. Men selvom der blandt andet er indført kræftpakker, der skal sikre, at patienter hurtigt får en diagnose, er der fortsat for mange patienter, hvor kræften opdages for sent,« siger Nick Hækkerup.

Hvert år får cirka 37.000 danskere besked om, at de har en kræftsygdom. Omkring 85 procent af kræftdiagnoserne stilles, efter at patienterne har haft symptomer og har søgt læge. Men de resterende 25 procent, der ikke umiddelbart viser symptomer på kræft, opdages først ved screening eller som led i, at patienterne undersøges for andre sygdomme.