Læger og sygeplejersker siger nej til tvangshjemsendelser

Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd anbefaler medlemmer at undlade at medvirke, når myndighederne sender asylansøgere ud af landet med tvang.

Politiet skal ikke regne med hjælp fra hverken læger eller sygeplejersker, når afviste asylansøgere fremover skal sendes ud af landet mod deres vilje.

Lægeforeningen offentliggjorde mandag en ny vejledning, der anbefaler, at medlemmerne ikke medvirker, når udlændinge fremover hjemsendes under tvang.

Det sker ifølge foreningen på baggrund af en sag, hvor en læge medvirkede under transport af en psykisk syg asylansøger, der skulle have et beroligende middel, hvis det blev nødvendigt. Det risikerer ifølge Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, at stille lægerne i en loyalitetskonflikt i forhold til, om lægen er på patientens eller myndighedernes side.

Den holdning deler man i Dansk Sygeplejeråd, der ligeledes anbefaler sine medlemmer at sige nej til tvangshjemsendelser.

»Vores anbefaling bunder i, at vi helt principielt ikke mener, at sygeplejens værdier er forenelige med tvangshjemsendelser af ikke raske asylansøgere,« siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, i en skriftlig kommentar.

Både læger og sygeplejersker mener, at en tvangsudsendelse først bør finde sted, når den pågældende er i stand til at foretage hjemrejsen uden brug for lægehjælp. Men det skal læger og sygeplejersker slet ikke blande sig i, lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF).

»Jeg betragter det som om, at Lægeforeningen kaster sig ind i en politisk diskussion,« siger han.

Hos SF møder sundhedspersonalets indvendinger derimod forståelse.

»Jeg kan godt forstå, at Lægeforeningen har sine betænkeligheder ved at medvirke til det her,« siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF), der vil have justitsminister Karen Hækkerup (S) til at kortlægge brugen af tvangsudsendelser.

Men Socialdemokraterne forsikrer, at hjemsendelser sker i overensstemmelse med internationale konventioner, så der er ikke grund til nye regler:

»Lægeforeningens anbefalinger anfægter ikke den danske praksis i forhold til at hjemsende afviste asylansøgere,« siger udlændinge- og integrationsordfører Mette Reissmann (S), der påpeger, at der kun sjældent er brug for lægehjælp ved tvangsudsendelser.

»Det er ikke på alle ture, man skal have læge med. Jeg kan ikke afvise, at der kommer et enkelt tilfælde, hvor vi har en sådan situation, og så må vi tage det ud fra den enkelte situation. Det er jo kun en anbefaling, Lægeforeningen er kommet med,« siger Mette Reissmann.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International bakker op om modstanden mod at medvirke ved tvangsudsendelser.

»Vi har fuld forståelse for, at læger og sygeplejersker ikke vil medvirke til noget, de ikke etisk kan stå inde for. Og vi mener også, at det giver anledning til at se på hele problematikken, både omkring hvordan man tvangsudsender og modtagelsen i hjemlandene,« siger vicegeneralsekretær Trine Christensen.

»Vi har strammet så meget op på de humanitære regler for udsendelse, så der ikke er nogen garanti for, at der er en behandling i modtagerlandene at vende hjem til. Det er et problem i sig selv,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S), der er på sommerferie.