Læger kalder omstridt tolkegebyr for et misfoster

Flere partier ønsker at afskaffe det underskudsgivende tolkegebyr. Det bakkes op af Lægeforeningen.

Formanden for lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, støtter flere partiers ønske om at afskaffe tolkegebyret. (Arkivfoto) Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn risikerer at skulle fortælle deres forældre om alvorlige sygdomme, fordi der måske ikke er råd til at betale en tolk til at oversætte for lægen.

Sådan lyder et af kritikpunkterne fra de danske lægers interesseorganisation, Lægeforeningen, til det omstridte tolkegebyr, der blev indført forrige sommer.

Diskussionen om tolkegebyret er blusset op igen, da gebyret ifølge DR er en underskudsforretning i millionklassen. Samlet har gebyret efterladt regionerne med ubetalte regninger for cirka seks millioner kroner.

Blandt andet derfor ønsker flere partier, at man afskaffer tolkegebyret, og det møder opbakning hos Lægeforeningen.

»Tolkegebyret er et misfoster, der truer patientsikkerheden og kvaliteten hos patienterne.«

»Det betyder mange gange, at patienterne slet ikke møder op eller har deres børn med til at tolke samtaler om alvorlige sygdomme.«

»Det kan vi altså ikke være bekendte i det danske sundhedsvæsen,« siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Tolkegebyret blev sidste år vedtaget af VLAK-regeringen med opbakning fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Over for DR siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn, at der er flere fordele end ulemper ved tolkegebyret. Han peger blandt andet på, at det kan hjælpe til med integrationen.

Den udmelding køber Andreas Rudkjøbing imidlertid ikke.

»Spørgsmålet om integration bygger på en fuldstændig forkert præmis. For hvis man er svært syg, måske endda traumatiseret, så har man slet ikke de helbredsmæssige forudsætninger for at lære dansk.«

»Det er så de mennesker, man straffer økonomisk for ikke at være i stand til at tilegne sig et nyt sprog. Det synes jeg simpelthen ikke er rimeligt,« siger formanden for Lægeforeningen.

I Folketinget vil De Radikale, Enhedslisten og SF have tolkegebyret skrottet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

/ritzau/