Læger advarer mod at tage unges pension

Unge på førtidspension lider ofte af psykisk sygdom, og de skal have hjælp, før pensionen fjernes, siger læger

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læger advarer nu imod regeringens plan om at fjerne førtidspensionen for unge under 40 år.

Mange unge havner nemlig på tidlig pension, fordi de lider af psykiske sygdomme som depression, angst og psykoser. Og de psykiske lidelser forsvinder ikke uden hjælp, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

- Hvis de unge skal blive raske, så kræver det, at de har mulighed for at komme i behandling. Det er der store problemer med i dag, siger Mads Koch Hansen.

Lange ventelister

Han peger på, at der mange steder i landet er lange ventelister til behandling for eksempelvis depression. Ifølge Lægeforeningen må læger på landets hospitaler også med jævne mellemrum udskrive patienter, før de syge er klar til det.

- Det skal der rettes op på, og det kræver ressourcer. Ellers kan jeg ikke se, hvordan de yngste førtidspensionister skal kunne komme tilbage i arbejde, siger Mads Koch Hansen.

Regeringen er næsten klar med sit udspil, der vil lægge vægt på, at flere unge skal tilbage til et almindeligt job eller til et fleksjob frem for førtidspension.

Men skal det lykkes at få flere psykisk syge unge klar til job, vil det kræve, at psykiatrien bliver finansieret på samme måde som resten af sundhedsvæsnet, mener Lægeforeningen.

Få penge til psykiatrien

Tal fra Danske Regioner viser, at hver gang de almindelige hospitaler får tilført 300 kroner ekstra, så må psykiatrien nøjes med 100 kroner.

Det skyldes blandt andet, at psykiatrien i dag bliver finansieret af den såkaldte satspulje, som varierer i størrelse fra år til år, mener Mads Koch Hansen.

Satspuljen tilføres hvert år penge på baggrund af lønudviklingen, og den har været så lav, at der oprindeligt kun var ca. 300 millioner kroner i puljen til næste år frem for den lille milliard, der blev fordelt til psykiatrien og de udsatte grupper i år.

/ritzau/