Lægeordineret heroin på vej til misbrugere

Sundhedsminister Astrid Krag håber, at nye heroinpiller får flere stofmisbrugere til at tage imod behandlingstilbud. Eksperter, behandlere og brugere er mere skeptiske.

ARKIVFOTO. Misbrugere strømmer til fixerummet på Vesterbro i København for at indtage medbragt kokain og heroin. Fremover kan misbrugere slippe for kanylerne ved at skifte til lægeordineret heroin i pilleform. En antrolog er dog skeptisk: »Jeg kan være skeptisk over for, hvor mange af dem, som i dag sniffer eller ryger deres heroin, der ville være interesset i pillerne. Heroinpiller giver nemlig ikke det samme hurtige sus, som når stoffet sniffes, ryges eller indsprøjtes.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stofmisbrugere, der er i behandling med lægeordineret heroin, kan fremover slippe for at sprøjte stoffet ind i en blodåre. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har aftalt med Kommunernes Landsforening (KL), at heroinen skal tilbydes i pilleform. Det skriver Information.

Tilbuddet kan hjælpe endnu flere stofmisbrugere, end den nuværende ordning med lægeordineret heroin, håber Astrid Krag:

»Med udvidelsen vil vi komme flere mennesker i møde, nemlig dem, som enten ikke kan eller vil bruge en sprøjte,« siger hun til Information.

Astrid Krag forventer, at det vil tiltrække 10 nye brugere, når 30 af de misbrugere, der i dag får lægeordineret heroin, skifter til heroinpiller. Og at der fremover årligt vil være andre 20, som vil vælge pillerne.

Selv om både eksperter, behandlere og brugere er glade for de nye heroinpiller, så tvivler de på, at det vil tiltrække ret mange flere narkomaner end de 198, der ifølge den seneste opgørelse er i behandling på de fem klinikker med lægeordineret heroin i henholdsvis København, Hvidovre, Odense, Aarhus og Esbjerg.

»Jeg kan være skeptisk over for, hvor mange af dem, som i dag sniffer eller ryger deres heroin, der ville være interesset i pillerne. Heroinpiller giver nemlig ikke det samme hurtige sus, som når stoffet sniffes, ryges eller indsprøjtes,« siger antropolog Katrine Schepelern Johansen fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).

Vinnie Thomsen, der er leder af Center for Misbrugsbehandling i Aarhus, er enig:

»Allerede fra starten har mange af os peget på, at heroinen ikke nødvendigvis altid bliver injiceret - men at den typisk bliver røget. Man når en anden målgruppe, når der kommer piller, fordi nogle bestemt ikke bryder sig om at sprøjte sig. Men jeg tror, at rygeheroin ville være et godt tilbud, hvis vi skal have endnu flere ind,« siger hun til Information.

Sundhedsministeren henviser imidlertid til, at Sundhedsstyrelsen i første omgang ikke har kunnet anbefale en sådan udvidelse, da der mangler sundhedsfaglig viden om de forskellige skadevirkninger ved rygeheroin.

Winnie Jørgensen, som har fået lægeordineret heroin to gange hver dag siden 2010, så gerne, at sundhedsministeren gjorde noget helt tredje:

»Det bedste ville være, hvis vi kunne tage heroin med hjem til et døgn, så vi ikke skal møde op to gange om dagen. Men det næstbedste er, at vi endelig får lov til at indtage heroinen på en anden måde end ved at fixe, som er den allermest farlige måde,« siger hun.