Lægeforeningen: Lov sikrer ikke ytringsfrihed for offentligt ansatte

En lov om whistleblowerordninger er ikke nødvendig, mener Lægeforeningen, der i stedet efterlyser øget pres fra regionerne mod kritiksky ledelseskulturer.

Læger er etisk forpligtede til at fortælle om problemer i sundhedsvæsnet, men lovgivning kan ikke sikre mere åbenhed. Det understreger formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen.

Han lægger sig derved på linje med anbefalingerne fra det udvalg, der har kigget behov for lovgivning om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger.

»En åben kultur og en lydhørhed i ledelserne overfor kritik, er det vigtigste for, at man kan ytre sig. Hvis den mangler, så er det ikke lovgivningen, der er problemet. Så er det en dårlig ledelseskultur, der er problemet,« siger han.

Og ledelseskulturer i sundhedsvæsnet kan man ikke ændres fra Christiansborg:

»Aller helst så jeg, at man fra politisk side i regionsrådene forlangte en åbenhed i ledelseskulturerne også omkring kritik af forhold, som kan være i modsætning til, hvad ledelserne mener,« uddyber Mads Koch Hansen.

Udvalget fandt da heller ikke behov for at lovgive på området. Det anbefaler, at hver enkelt myndighed selv tager stilling til, om der er behov for at oprette en whistleblowerordning.

Også her er Lægeforeningen enig:

»Whistleblowerordningen er kun nødvendig, hvis man ikke kan gøre op med en ledelseskultur, der ikke tåler kritik. Der kan whistleblowerordningen være den nødlem, der gør, at man også som offentlig ansat læge, kan ytre sig frit,« medgiver Mads Koch Hansen.

For læger skal kunne ytre sig, og derfor er det vigtigt, at de er beskyttet i deres ansættelse, så de kan udtrykke sig både kritisk og være bekymret, mener han.

»Hvis der mangler noget på beskyttelsesdelen, synes jeg, man skulle lave en meget aktiv indsats for at sikre de offentlige ansatte den beskyttelse,« understreger Mads Koch Hansen.

»Det er et problem, hvis de her ting ikke tages alvorligt af de politiske ledelser rundt om i landet. Derfor skal det på dagsordenen, hvor der er problemer, så man sikrer sig, at de ansatte kan ytre sig,« siger han.