Lad os nu ikke sidde på hænderne, Bendt

Foto: Steen Brogaard/Folketinget. Jeppe Kofod (S)
Læs mere
Fold sammen

I sit indlæg her på siden, »Lad nu private penge gøre arbejdet«, kritiserer Bendt Bendtsen mit forslag om, at øremærke mindst 37 milliarder kroner i Junckers investeringsplan til energieffektivitetsprojekter i Europa.

Ifølge Bendt Bendtsen er mit forslag udtryk for upassende indblanding i det private marked. Jeg mener dog det stik modsatte. Med den klimaudvikling vi står overfor ville det være upassende ikke at blande sig.

I dag er det Earth Day, jordens dag. Et passende afsæt til at sætte den grønne omstilling lidt i perspektiv.

Vi ved, at vi bliver nødt til at lade 75 % af al vores kul, olie og gas blive i undergrunden, hvis vi skal undgå globale temperaturstigninger over 2 grader - og deraf følgende massive klima- og miljøkatastrofer.

Vi ved, at de private penge ikke af sig selv finder vej til de projekter som har den største samfundsmæssige værdi.

Og vi ved, at danske firmaer er blandt verdens allerbedste når det kommer til at opfinde, producere og eksportere grønne energiprodukter. Skærer vi kagen rigtigt kan vi faktisk være underleverandør på hele Europas grønne omstilling!

Så hvorfor ikke tænke de tre ting sammen? Hvorfor ikke slå et slag for klimaet, rette en markedsfejl, og sikre en masse gode danske industrijob? Hvorfor sidde på hænderne og lade markedet bestemme?

At blå blok helst vil lade markedet passe sig selv er et gammelkendt faktum. Men sådan en politiker er jeg ikke. Jeg mener vi politikere bliver nødt til at gå forrest og klart udstikke en retning for det samfund vi lever i.

Det er ikke de private pengefonde der skal bestemme om vi skal omstille os til en fossilfri fremtid. Det er ikke markedet der skal bestemme om Europas natur skal plastres til med skifergasboringer. Det er ikke de store firmaer der skal afgøre om de fortsat skal fyre for gråspurvene.

Nej, det skal vi politikere da. Vi skal da tage det ansvar der ligger i at sige; »Jeg vil en grøn omstilling«. Det gør jeg med mit energieffektiviseringsforslag.

Selvom Bendt Bendtsen kalder mit forslag for detailstyring, så har det faktisk intet med detailstyring at gøre.

Jeg stiller intet krav om, at man absolut skal investere i fjernvarmesystemer i Belgien, industriel isolering i Bulgarien eller energisparepumper i Tyskland. Det må markedet helt selv finde ud af. Men jeg stiller krav om, at de målretter bare en del af de penge der skal pumpes ud i Europa, til den grønne omstilling som vi så eftertrykkeligt har brug for.

Så ja, jeg blander mig i markedet, og det har jeg tænkt mig at blive ved med så længe markedet ikke bidrager positivt til at kæmpe den klimakamp vi lige nu står til at tabe.