LA vil tage dagpenge fra rockere og andre »uansættelige«

Rockere, ansigtstatoverede og kvinder i niqab står med deres fremtoning ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, og derfor skal de ikke modtage offentlige ydelser, mener Liberal Alliance.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil modtage dagpenge eller kontanthjælp, skal du vise, at du er til rådighed for arbejdsmarkedet. Og det gør du ikke, hvis du med din fremtoning gør dig selv »uansættelig«.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances Ole Birk Olesen (LA), som vil tage ydelserne fra folk, som gør sig selv uinteressante for arbejdsgiverne.

»Man står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man går rundt med et rygmærke som rocker, hvis man får tatoveret hele sit ansigt som et dødningehoved, eller hvis man tager en niqab ned over hovedet,« siger han med henvisning til den muslimske klædedragt, hvor kun øjnene er synlige.

Folketingspolitikeren mener ikke, at det bliver noget problem at afgøre, hvornår folks fremtoning reelt gør dem uansættelige.

»Der behøver ikke være meget klare regler. Det er et skøn, der skal foretages af jobcenteret og sagsbehandleren, og der er der nogle tilfælde, hvor man med sikkerhed kan sige, at deres fremtoning forhindrer dem i at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Der vil selvfølgelig også være en gråzone, hvor man er i tvivl, men man skal holde sig til de helt sikre tilfælde,« siger Ole Birk Olesen.

Adspurgt om, hvorvidt forslaget risikerer at ramme folk, som ikke bevidst forsøger at gøre sig uansættelige, men som eksempelvis har dybe religiøse årsager til fremtoningen, lyder svaret:

»For nogle har fremtoningen det helt klare formål at afskrække arbejdsgivere. For andre er det mere en sideeffekt. Men hvis man gerne vil have et arbejde eller tage imod dagpenge eller kontanthjælp, må man eksempelvis lade være med at tage en niqab på,« siger Ole Birk Olesen.

Han indrømmer, at eksemplerne ikke udgør en overvældende stor del af folk på dagpenge eller kontanthjælp:

»Men det er et problem. Vi har set det med rockere, der i stor stil modtager kontanthjælp, og der må vi sige til dem: Du kan ikke gå rundt og lege farlig mand med rygmærke og samtidig forvente, at du kan få et job eller modtage kontanthjælp.«

Samtidig understreger den liberale politiker, at forslaget ikke bunder i, at han vil bestemme, hvordan folk skal se ud:

»Så længe man ikke går ned til kommunen eller a-kassen og beder om penge, kan man for min skyld se ud, som man vil.«