LA vil også af med sundhedstjek

Der mangler videnskabeligt belæg for, at sundhedstjek af udsatte borgere har en effekt, mener Liberal Alliance, som er klar til at droppe den tidligere regerings ordning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt på sin plads, hvis regeringen vælger at droppe de såkaldte systematiske sundhedstjek af udsatte borgere.

Det mener Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup (LA), der mangler videnskabeligt belæg for, at tjekkene rent faktisk fanger kroniske sygdomme og forlænger levetiden.

»Det har vist sig, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for at sige, at sundhedstjekkene gør den gavn, som man ønsker. De er indført for at forlænge mænds levetid, men videnskabelige undersøgelser har vist, at det rent faktisk ikke sker,« siger May-Britt Kattrup til Berlingske Nyhedsbureau.

Sundhedsordførerens udmelding kommer, efter et notat fra forhandlingerne mellem regeringen og regionerne, som DR Nyheder har fået indsigt i, viser, at Venstre-regeringen angiveligt ikke har afsæt penge til sundhedstjekkene i sin kommende finanslov.

Det var den tidligere regering, som indførte ordningen med at tjekke samfundets udsatte borgere, der er dårlige til at gå til lægen, for at skabe mere lige sundhed blandt danskerne. Men i stedet for at bruge penge på sundhedstjek, mener LA-ordføreren, at pegene bør bruges på de områder, hvor man ved, det vil have en gavnlig effekt:

»Vi har et sundhedsvæsen, som er presset på rigtig mange områder. Vi får flere ældre, og vi får dyrere og bedre medicin, så derfor kunne man meget bedre bruge pengene i den retning. De her sundhedstjek er et eksempel på, at man ikke bruger pengene optimalt.«

I notatet fra regeringens forhandlinger med regionerne er der ifølge dr.dk ikke afsæt penge til at holde liv i sundhedstjekkene. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), afviser dog at kommentere skitsen, og henviser i stedet til det kommende finanslovsudspil, som forventes at blive præsenteret i slutningen af måneden.