LA vil lukke lukkeloven helt

Den nye lukkelov, der træder i kraft mandag, lemper butikkernes åbningstider så meget, at man ligeså godt kan afskaffe den helt, mener Liberal Alliance.

Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra mandag kan danskerne oftere end før købe ind til aftensmad og madpakker på skæve tidspunkter, nu hvor butikkerne med den nye lukkelov har fået næsten helt frie rammer for, hvornår de må holde åbent. Så frie rammer, at det ikke giver mening overhovedet at have en lukkelov, mener Liberal Alliances erhvervsordfører, Ole Birk Olesen.

- Der er så lidt tilbage af lukkeloven, at det ikke giver nogen mening at beholde den. Vi er voksne mennesker alle sammen, og det burde være muligt for butiksejerne selv at bestemme, hvornår de vil holde åbent, og hvornår de vil holde lukket. Og det burde også være muligt for danskerne selv at være herre over, hvornår de vil købe ind. Det er ikke noget, politikerne bør blande sig i, siger han.

Den nye lukkelov, der altså træder i kraft 1. oktober, ophæver alle lukketidspunkter og kræver kun butikslukninger på helligdage, juleaftensdag, grundlovsdag og nytårsaftensdag efter klokken 15. Den kaldes derfor for en helligdagslovgivning, og Ole Birk Olesen mener, det er dumt, at butiksfaget som et af de eneste stadigvæk kræver, at de ansatte ikke arbejder på visse helligdage.

- Taxachaufføren kører taxa på helligdage, og lægen og sygeplejersken møder ind på hospitalet. Det gør de blandt andet, fordi der er nogle fornuftige aftaler mellem arbejdsgivere og arbejdstagere om, at man så får mere i løn på sådanne dage, og jeg ser intet problem i, at det også kan gælde for de butiksansatte, siger han.

Ole Birk Olesen peger desuden på, at det især er unge mennesker, der gerne vil arbejde på skæve tidspunkter, så man kan efter hans mening til dels komme ungdomsarbejdsløsheden til livs, hvis man afskaffer lukkeloven helt.

Men det er et fuldstændigt tåbeligt forslag, Liberal Alliance kommer med, mener Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht.

- I praksis er der ikke nogen lukkelov at afskaffe - det er en helligdagslovgivning, og den bør stadig gælde. Det er fint med en lovgivning, der beskytter de ansatte i butikkerne, så vi kan sørge for, at der er nogle faste dage om året, hvor de kan holde fri og være sammen med deres familier. Det tror jeg, vi alle sammen er interesserede i, siger han.