LA vil kæmpe lige hårdt for skattelettelser i top og bund

Samuelsen truede med valg, hvis ikke topskatten blev sat ned. Nu vil han kæmpe for lettelser i bunden.

ARKIVFOTO 2017 af udenrigsminister Anders Samuelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Sæt topskatten ned med 5,0 procentpoint - eller vi vælter din regering.

Det var budskabet fra LA-leder Anders Samuelsen til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidste efterår. Men efter LA er kommet i regering, er budskabet blevet justeret.

På Liberal Alliances landsmøde i Aalborg siger Anders Samuelsen lørdag, at topskatten langt fra er LA's eneste fokus, når regeringen i efteråret ventes at indkalde til skatteforhandlinger:

»Vi vil kæmpe mindst lige så hårdt for skattelettelser i bunden som i toppen,« siger Anders Samuelsen.

Han mener, at billedet af Liberal Alliance som et parti, der kun tænker på de rigeste, er forkert.

»Mange danskere fik den opfattelse, at Liberal Alliance kun er lig med lavere topskat. Men det er ikke kun det. Vi vil gerne have fjernet den tåbelige misundelsesskat (topskatten, red.). Men vi ønsker også at lette i bunden.«

»Vi skal ikke have så høje skatter på McDonalds-medarbejderen, som har brug for hver en krone.«

»Ingen burde forsørge staten, før man kan forsørge sig selv. Derfor siger vi, at man slet ikke skal betale skat af de første 7000 kroner, man tjener,« siger Anders Samuelsen.

Det forslag har partiet tidligere fremført.

Men det har været topskatten, som har stået helt centralt i partiets skattepolitik. Ikke mindst fordi Anders Samuelsen så klart sagde, at en lettelse på 5,0 procent i topskatten var det mindste, Liberal Alliance kunne leve med.

Du siger, at du vil måles på skatten. Har du et minimumskrav for den skattelettelse, du vil måles på?

»Vi ved, at vi er ved at arbejde os frem til at have et rigtig godt råderum. Vi skal bruge så meget som muligt af det på at lette skatten, og det vil vi arbejde for.«

»Når vi kommer frem til valget, så skal man måle os på, om Danmark er blevet mere socialistisk eller mere liberalt, mens vi var i regering. Blev skattetrykket lavere? Blev skatten på arbejde sat ned? Blev registreringsafgiften sat ned?«

»Er svaret ja, så har vi været en succes. Så vil vi blive belønnet for det, og så vil vi få fremgang,« siger Anders Samuelsen.

Dermed undlader LA-lederen at opstille et nyt minimumskrav. Meldingen kan også udsætte Samuelsen for kritik for at tage en gratis omgang hjem.

Registreringsafgiften blev eksempelvis allerede sat ned, før LA kom i regering.

Også når det gælder en lettelse af skatten på arbejde, kan Liberal Alliance føle sig ret sikre på at komme i mål.

Den tidligere Venstre-ledede regering har nemlig allerede lavet forarbejdet til en skattereform.

Det skete ved at indføre det såkaldte kontanthjælpsloft, som skal skaffe penge til den lettelse af skatten i bunden, som Samuelsen nu taler for.

Med andre ord vil det være en overraskelse, hvis det ikke lykkes den nye VLAK-regering at sætte skatten på arbejde ned i en eller anden form i denne regeringsperiode.