LA vil kæmpe for 12-åriges ret til at gå med aviser

EU skal droppe forbuddet mod avisbude under 13 år, mener Liberal Alliances spidskandidat til europaparlamentsvalget, Christina Egelund.

Det kommer ikke EU ved, om danske 12-årige går med aviser i deres fritid.

Derfor skal det EU-forbud, som forhindrer dem i at gøre dette, afskaffes, mener Liberal Alliances spidskandidat til europaparlamentsvalget, Christina Egelund (LA).

Hvis hun bliver valgt ind, vil hun kæmpe for at få gjort op med det EU-direktiv, som i årevis har forhindret børn under 13 år i eksempelvis at gå med aviser.

»Forbuddet er et klokkeklart eksempel på, at EU blander sig for meget. I dette tilfælde ville det give mening, at det var de nationale parlamenter, der selv tog sig af lovgivningen,« siger hun og peger på, at Danmark ikke har problemer med børnearbejde.

Spidskandidaten har ikke noget bud så, hvad aldersgrænsen skal være, hvis det ikke længere skal være de 13 år - det må være op til børnenes forældre eller de enkelte EU-lande at bestemme, mener hun.

»Jeg kan ikke sige, hvad aldersgrænsen skal være, men man skal finde en grænse, som giver mening, der hvor den gælder. Man skal løse problemet der, hvor det er,« siger hun.

Forbuddet mod børnearbejde blev vedtaget som en del af et EU-direktiv tilbage i 1994. Formålet var at gøre en ende på børnearbejde og beskytte børn og unge mod blandt andet tvangsarbejde og farligt arbejde. Direktivet giver stadig børn mulighed for at udføre lettere typer arbejde i et begrænset antal timer om ugen, så længe man altså er fyldt 13 år.

Ifølge Christina Egelund var en af grundene til, at direktivet kom, at der var problemer med børnearbejde i for eksempel Rumænien.

»Problemet er, at når man laver en lovgivning i hele EU for at tage hånd om et problem i Rumænien, så rammer man skævt. Og det er det, jeg synes er problematisk,« forklarer hun.

Liberal Alliance har tidligere måttet opgive et beslutningsforslag til Folketinget om at sænke alderen for lettere erhvervsarbejde til 11 år på grund af EUs direktiv. Derfor skal sagen nu bringes op på EU-niveau, siger Christina Egelund, som understreger, at den nuværende danske lovgivning beskytter unge i tilstrækkelig grad og tager hensyn til deres skolegang.