LA vil indtage Fyn, Lolland-Falster og sågu Bornholm

Liberal Alliances Anders Samuelsen på Folkemødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det var en totalt forandret Anders Samuelsen, som jeg hørte på Store Scene på Folkemødet på Bornholm i dag.

Da jeg hørte Liberal Alliances partiledertale på Folkemødet for to år siden, var den et misfoster. En slags trio-tale imellem Samuelsen, Thyra Frank og Mette Bock, som jeg kun gav to stjerner. Dengang var Anders Samuelsen åbenlyst bange for, at befolkningen ville fordømme ham som en omvendt og inhuman Robin Hood, der med massive skattelettelser ville forgylde de rige og forarme de svage i Danmark.

I dag gav partilederen en sammenhængende fortælling om det Danmark, som han gerne vil skabe - med konkrete bud på, hvordan han vil nå målene - uden frygt for andres fordømmelse. Han talte sine egne visioner op i stedet for at tale andre partier ned.

Regnen dryssede ned over reklameparaplyer, regnslag og viljen til at lytte sig våd på en bænk, da Liberal Alliance gik på Store Scene i Allinge. LA's  Mette Bock skulle varme publikum op og gjorde det dels med sin gøende hund, dels med en lang historie om en mand med en sækkevogn. Desværre stod partiets »bestyrelsesformand« Per Mikael Jensen og snakkede på mig imens, så mine notater blev svært ujævne, men jeg fangede da pointen om, at man kan miste alt initiativ under en elendig ledelse, og at tillid er bedre end kontrol - i øvrigt samme tema som for to år siden.

Så blev det Anders Samuelsens tur, ligeledes i en blå joggingtrøje: »Den store partileder«, som søsteren Mette Bock bombastisk introducerede ham og lød som et ekko fra Nordkorea.

Nyhedsværdi - 5 stjerner

Egentligt er det voldsomt at give fem stjerner, for dybest set var der ikke nogen nyhed. Det er alt sammen noget, vi leger, bedyrede Samuelsen gang på gang, så ingen fik overskriften galt i halsen. Den var nemlig i al sin enkelhed: »First we take Bornholm, Fyn og Lolland-Falster. Then...« Et tankeeksperiment om, hvad der ville ske, hvis socialdemokraterne fik lov til at udleve deres drømme i et område af landet, mens Liberal Alliance materialiserede partiets visioner et andet sted.

Retorik - 3 stjerner

Anders Samuelsen havde ikke tænkt i punchlines. Men han havde held til at skabe en sammenhængende fortælling, hvor man kunne følge ham hele vejen. Han anvendte flere gange gentagelsen som retorisk greb: »Der, hvor man..., der, hvor man..., der, hvor man...«

Gennemslagskraft - 5 stjerner

Ligesom Uffe Elbæk er Anders Samuelsen et menneske, som virker ægte. Som tror på sin vision. Men til forskel fra Uffe Elbæk præsenterede Anders Samuelsen ikke tilhørerne for en luftig drøm om et bedre Danmark. I sit mikrokosmos på Fyn, Lolland-Falster og Bornholm var han yderst konkret: vil sænke prisen på daginstitutioner som i Sverige, sænke skatten til max. 40 pct., fjerne skatten på de første 7000 tjente kroner om måneden, fjerne arveafgift og registreringsafgift, liberalisere al offentlig service, fjerne skat på gevinsten, hvis du bygger en virksomhed op og sælger den inden for tre år. Frivillig licens, halvering af selskabsskatten, private sundhedsforsikringer til alle. Alt sammen med det mål at skabe vækst, arbejdspladser og nye skatteindtægter, så for eksempel ældreomsorgen kan styrkes.
Som Samuelsen selv sagde; »ikke nogen kedelig tankegang, vel? Kan I mærke, hvordan det bliver lidt attraktivt at flytte fra Østerbro til Lolland-Falster nu?«

Humor - 2 stjerner

Egentlig humor var der ikke, men Anders Samuelsen havde en legende og drillende tone igennem hele talen.

Samlet bedømmelse - 5 stjerner

Dejligt, at en politiker tør tale om alt det, han gerne vil med Danmark. Som ikke bare ville hygge sig med tilhørerne, som ikke bare var efter andre partier, og som talte i konkreter i stedet for abstrakter.