LA vil ikke medvirke til »uanstændig« kurs om statsborgerskab

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs melding om at tidoble antallet af sager om statsborgerskab, som skal genbehandles, er uanstændig og utroværdig, lyder det fra Liberal Alliance.

Leif Mikkelsen, Liberal Alliance. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det er helt utilstedeligt, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) nu vil tidoble antallet af borgere, der skal have genbehandlet deres ansøgning om at få dansk statsborgerskab på dispensation.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen (LA), efter Inger Støjberg i dagbladet Politiken har bebudet, at hele 2.750 sager om statsborgerskab skal genbehandles.

»For os handler det om politisk troværdighed. Et ord er et ord, og vi synes, det er regulært at stå ved, at nogle mennesker har fået brev fra Justitsministeriet om, at de vil få statsborgerskab. Det kan man ikke løbe fra, det er uanstændigt, og derfor medvirker vi ikke til det,« siger Leif Mikkelsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Hidtil var der »kun« været cirka 255 sager, der skulle genbehandles, fordi udlændingemyndighederne først havde sendt brevet om dispensation og snarligt statsborgerskab efter valgudskrivelsen i slutningen af maj. Derfor havde brevet fra myndighederne et forbehold om, at dispensationen ikke ville blive givet, hvis reglerne blev ændret efter valget.

Men yderligere 2.500 udlændinge skal ifølge Politiken have genbehandlet deres dispensation, selv om deres sager har været behandlet tidligere, og selv om de blot afventer en lov, der formelt tildeler dem statsborgerskab.

»Når man har sendt et brev til disse personer uden forbehold for hverken valg, politisk flertal eller ændrede regler, kan man ikke pludselig kalde det tilbage og begynde at behandle det efter ændrede regler. Det er politisk utroværdigt i vores øjne,« siger Leif Mikkelsen.

Han siger, at Liberal Alliance nu vil bruge partiets stemme til at sikre, at de 2.500 personer, der har haft en berettiget forventning om statsborgerskab, også får det.

Leif Mikkelsen lægger ikke skjul på sin forundring over ministerens beslutning.

»Jeg er overrasket over, at en Venstre-ledet regering vil bevæge sig ud i sådan en signalgivning, som er med til at skabe billedet af, at man ikke kan regne med politikere. Det er jeg dybt, dybt skuffet over,« siger Leif Mikkelsen.