LA vil have regeringen til at presse kontanthjælpsmodtagere: Tag et job eller flyt

Beskæftigelsesministeren mødes mandag med Liberal Alliance og formanden for Lejerbo i Mjølnerparken for at diskutere et forslag, der skal fjerne lediges ret til kontanthjælp i det udsatte boligkvarter og i stedet giver dem en jobgaranti. Siger de nej, må de flytte, lyder forslaget.

Mjølnerparken på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB LANGVAD NILSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag imod det job, vi har skaffet til dig, eller flyt fra din lejlighed.

Med den konsekvens skal kontanthjælpsmodtagere i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro nu presses i arbejde, som et desperat tiltag for at rette op på bydelens mange problemer.

Forslaget kommer oprindeligt fra chefen for Lejerbos boligsociale kontor i Mjølnerparken, Eskild Dahl Pedersen, og det kan nu rykke et skridt nærmere virkelighed.

Mandag eftermiddag mødes beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen med Eskild Dahl Pedersen og Liberal Alliances Joachim B. Olsen og Laura Lindahl i Beskæftigelsesministeriet for at diskutere, om det radikale tiltag for at få samtlige langtidsledige, fortrinsvis indvandrere, i job, kan indføres som en forsøgsordning i Mjølnerparken.

»Der er sat alle mulige ekstra indsatser ind for at få mennesker derude i beskæftigelse, men intet har virket. Vi er nødt til at tænke ud af boksen i forhold til at hjælpe de her mennesker, for hvis man bliver ved med at gøre det samme, sker der ikke noget,« siger socialordfører Laura Lindahl (LA), der har båret forslaget ind på beskæftigelsesministeren bord.

Idéen er, at ingen i det udsatte boligområde skal have ret til kontanthjælp, men til gengæld får en jobgaranti, som Lejerbo skal stå for.

Beboerforeningen mener at kunne skaffe job til samtlige af de mere end 40 procent arbejdsløse beboere i området, og det kan være alt fra at passe en legeplads få timer om ugen, vaske trapper eller et fuldtidsjob i et lokalt supermarked - alt efter hvad den ledige kan magte.

Siger beboeren nej til at tage et tilbudt arbejde, skal boligforeningen kunne smide personen ud af sin lejlighed, hvis den kan anvise en lejlighed i et andet boligområde.

180 graders forsøgsordning

Ordningen skal i første omgang fungere som en forsøgsordning i Mjølnerparken, men tanken er, at det efterfølgende skal kunne bredes ud til resten af landet.

»Det kan godt være, det er en revolution det her, men hvis vi ikke vender skuden 180 grader, så kan vi blive ved med at proppe trecifrede millionbeløb i området år efter år, og der vil aldrig nogensinde komme en god stemning ud af det alligevel,« siger Eskild Dahl Pedersen, der dog lover, at ingen bliver sat på gaden.

Han forestiller sig, at Lejerbo opretter et selskab, hvor de penge, Københavns Kommune i dag betaler til de mere end 350 kontanthjælpsmodtagere i Mjølnerparken, i stedet bliver overført til selskabet, der så driver den jobgaranti.

Pengene fra Københavns Kommune vil så blive mindre i takt med, at beboerne kommer over i mere permanente job i samfundet. I 2025 vil det give en besparelse på 35 procent, lyder forudsigelsen fra Eskild Dahl Pedersen.

»Vi har mange, der har levet på kontanthjælp i 20-25 år og aldrig er kommet videre. Hele argumentet med at kontanthjælp er en midlertidig forsørgelse er kikset for alt for mange af vores beboere, og det har en masse konsekvenser i forhold til trivsel og det at være en del af det store samfund,« siger Eskild Dahl Pedersen, der mener, at det med tanke på de mange flygtninge, der kommer til landet i disse år, er helt afgørende at få vendt op og ned på systemet nu.

Københavns kommune er åben for alternative løsninger

Københavns Kommune skal være med som samarbejdspartner, for at projektet kan blive til virkelighed.

For beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) er det afgørende at få folk væk fra forsørgelse og over i støttet eller ordinær beskæftigelse, og hun håber derfor, at Lejerbos forslag »vil kunne inspirere ministeren.«

»På nogle områder flugter forslaget med det skift, vi har foretaget her i København. I dag laver vi aftaler med eksempelvis Arriva og ISS om at sende kontanthjælpsmodtagere i uddannelse, hvor de bagefter bliver tilbudt et job, som fx buschauffør. Som beskæftigelsesborgmester er der ikke noget, der gør mig gladere, end når vi får folk ud i job. Lige meget hvor i byen de bor. Desværre kan jeg ikke give alle mennesker en jobgaranti,« skriver Anna Mee Allerslev i et skriftligt svar.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har ikke villet kommentere på forslaget inden mødet. Socialdemokraterne har ikke ønsket at fortælle, hvad de mener om forslaget, mens Dansk Folkeparti tidligere har udtrykt skepsis om forslaget og om realismen i at indføre det.

Et af de afgørende punkter på mødet bliver da også at finde ud af, hvordan forsøget kan passes ind i loven, så det kan prøves af i Mjølnerparken. Som det er i dag, er det ikke muligt at fratage kontanthjælpsmodtageres ret til ydelse.

Og det kan vise sig som en vanskelig opgave at indføre forslaget, vurderer Nina Von Hielmcrone, lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

»Der er ikke grundlag for at fratage folk deres bolig. Det er ikke en del af den lejekontrakt, der er indgået med boligforeningen, og der er heller ikke lovhjemmel for, at kommunen kan gøre det. Aktivloven indeholder regler om sanktioner, og de giver ikke hjemmel til at opsige folk fra deres bolig,« siger Nina Von Hielmcrone.

Liberal Alliance erkender, at der er juridiske udfordringer. Men det er netop derfor, partiet vil have Beskæftigelsesministeriets jurister til at finde en måde, forslaget kan laves som forsøgsordning.

»Vi bliver nødt til at finde en anden måde, vi kan hjælpe de her mennesker på. For vi hjælper dem ikke på de nuværende ordninger, hvor der er sat alle mulige ekstra indsatser og penge ind i forhold til at få mennesker derude i beskæftigelse. Der er ikke noget af det, der virker, og derfor må vi prøve andre metoder,« siger Laura Lindahl.