LA vil afskaffe dansk særregel om sommerhuse

Udlændinge, der ønsker at købe sommerhus i Danmark, skal have lov til det, mener Liberal Alliance. Partiet vil fjerne regel, der forhindrer de fleste udlændinge i at købe et dansk sommerhus.

Arkivfoto:  Sommerhuse i Skæring Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel SchŸtt

Den danske regel, der forbyder udlændinge at købe sommerhus i Danmark, bør afskaffes.

Det siger Christina Egelund (LA), Liberal Alliances turismeordfører, efter det onsdag er kommet frem, hvordan flere og flere udlændinge på grund af en undtagelse i lovgivningen har købt danske sommerhuse de seneste år.

Undtagelsen giver udlændinge mulighed for at søge dispensation og dermed få lov til at købe, hvis de kan påvise en særlig tilknytning til Danmark.

Sidste år gav Justitsministeriet 251 udlændinge lov til at købe sommerhus. Tallet har været markant stigende de seneste år.

»Udviklingen viser jo, at der rent faktisk er en udenlandsk interesse for at købe danske sommerhuse. Det er positivt, men det bør ikke være sådan, at muligheden for at blive sommerhusejer kun er forbeholdt en lille gruppe udlændinge. Derfor mener vi også, at tiden for længst er kommet til helt at afskaffe sommerhusreglen,« siger Christina Egelund.

Hun kalder den danske lovgivning på området dobbeltmoralsk.

»Vi danskere har frihed til at købe en feriebolig i for eksempel Sydfrankrig eller Spanien – også selv om vi ikke har nogen særlig tilknytning til disse lande. Derfor er det mærkeligt og dobbeltmoralsk, at udlændinge kun kan komme i betragtning til et dansk sommerhus, hvis de lever op til nogle helt særlige krav.«

Christina Egelund peger på, at sommerhusreglen er skadelig for Danmark rent økonomisk:

»Vi burde være glade for, at folk fra andre lande gider investere og bruge deres penge i Danmark.«

Sommerhusreglen daterer sig tilbage til 1. januar 1973, hvor Danmark tilsluttede sig EF.