LA: Vi står på humanismens grund, for vi hjælper flere flygtninge end alle hyklerne

LA vil have Danmark til at bryde FNs flygtningekonvention, stoppe al behandling af asylsager og sende asylansøgere ud af landet, men partiet ved ikke hvorhen, og om nogen vil tage imod dem.

Simon Emil Ammitzbøll , Anders Samuelsen og Henrik Dahl fra Liberal Alliance afholdt lørdag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde hos Bülow Lakrids i Hvidovre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance vil indføre et totalt stop for behandling af spontane asylsager i Danmark.

Det ekstraordinære udspil er en del af den pakke, som partiet har med under armen, når regeringen i efteråret indleder forhandlinger om skattelettelser og udlændingestramninger med de borgerlige partier.

Berlingske spurgte lørdag udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll på pressemødet efter Liberal Alliances sommergruppemøde om, hvordan det skal kunne lade sig gøre at indføre sådan et stop.

Helt konkret, hvis en syrisk flygtningefamilie har taget færgen fra Tyskland, står i Rødby, og jeres asylstop er indført. Hvad vil det ske?

»Vi skal fra dansk side finansiere pæne og ordentlige asyllejre i nærområderne. Og der vil vi sørge for, at de kan få husly,« svarer Simon Emil Ammitzbøll.

Og hvor skal de lejre så ligge?

»Det må jo komme an på en forhandling med de lande, som det drejer sig om.«

Men har du kendskab til, at det tidligere er lykkedes at lave den slags aftaler om tilbagesendelse af asylansøgere til lejre i lande, hvor der i forvejen er millioner af flygtninge?

»Nej, men indtil for et halvt år siden kunne man heller ikke forestille sig, at den registreringsafgift, man indførte i 1924, kunne sættes ned i procent. Fantasiløsheden hos Venstre og Socialdemokratiet har været utroligt udbredt i årtier. Og det er en af hovedårsagerne til, at det er så svært at håndtere den migrationskrise, vi står over for.«

Men når det for EU-lande hidtil har været umuligt indgå den slags aftaler om tilbagesendelse, kunne det så være, fordi man i Libanon, Tyrkiet og Jordan mener, at man har nok at se til og at andre også bør tage et ansvar?

»Nu er det sådan, at 95 procent af verdens flygtninge bliver hjulpet i nærområderne, så der er tale om en marginal forøgelse af, hvor mange der skal hjælpes i nærområderne.«

Men de siger nej?

»Man kunne kæde den udviklingsbistand, Danmark yder, sammen med løsning af nogle af problemerne. Hovedårsagen til, at der aldrig er lavet den type aftaler, er, at der aldrig er taget et seriøst initiativ fra dansk side,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Anders Samuelsen tilføjer, at man ville have en helt anden situation, hvis alle vestlige lande systematisk finansierede sådanne lejre.

Men er der ikke utroligt mange hvis’er i jeres udlændingepolitik? Den står og falder med, at man kan indgå aftaler, som man ikke hidtil har kunnet, og at disse lejre bliver oprettet og internationalt finansieret?

»Men det er derfor, vi er i politik. For at tage hånd om disse hvis’er.«

Liberal Alliance ønsker at revidere den internationale flygtningekonvention, så asylsøgere ikke kan komme til Danmark i noget nævneværdigt omfang.

Konventionen, som blev indgået efter 2. verdenskrig for at undgå en gentagelse af den situation, jøderne havde stået i, da nogle lande nægtede at tage imod dem, tilsiger, at de lande, som har underskrevet, har pligt til at yde beskyttelse til flygtninge, som overholder kravene til at få asyl.

Konventionen betyder blandt andet, at millioner af syrere fra det borgerkrigshærgede land har mulighed for at flygte til nabolandene, som har underskrevet konventionen. Ellers måtte de blive inde i Syrien.

Indtil det engang om mange år måske lykkes at indlede en proces henimod en revision af flygtningekonventionen, mener Liberal Alliance, at Danmark med åben pande skal bryde den ved at nægte flygtninge mulighed for at søge asyl i Danmark.

Er det ikke et nyt retsprincip, at Danmark på udvalgte områder skal lade være med at overholde FN-konventioner?

»Det er der ingen tvivl om. Men vi er nødt til at erkende, at vi lever i ekstraordinære tider, hvor der er et meget stort pres på Europa. Det her er også et moralsk spørgsmål. Med den metode, vi har i dag, hjælper vi en lille elite blandt flygtninge. Vi kan for de samme penge hjælpe langt flere mennesker i nærområderne. Så vi er det parti, der står på humanismens grund, for vi hjælper flere flygtninge end alle hyklerne,« siger Simon Emil Ammitzbøll.