LA: Vi garanterer for regeringens overlevelse...men kun indtil Grundlovsdag

Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, kan vi også garantere for regeringens overlevelse, siger Anders Samuelsen. Men garantien udløber Grundlovsdag.

Når der står i regeringsgrundlaget, at skatteforhandlingerne kommer i løbet af foråret, så kan vi heller ikke garantere for regeringens overlevelse efter grundlovsdag, hvis de forhandlinger ikke kommer i løbet af foråret, siger Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Liberal Alliance trækker ikke tæppet væk under regeringen.

Ikke endnu i hvert fald. Men hvis der ikke er blevet indkaldt til skatteforhandlinger om topskattelettelser inden Grundlovsdag, er situationen en helt anden.

Det siger partileder Anders Samuelsen, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen i dag siger, at han ikke kan garantere skatteforhandlinger i foråret. Først skal der være styr på asyl- og flygtningekrisen, siger finansministeren.

»Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, kan vi også garantere for regeringens overlevelse. Men det betyder selvfølgelig også, at når der står i regeringsgrundlaget, at skatteforhandlingerne kommer i løbet af foråret, så kan vi heller ikke garantere for regeringens overlevelse efter Grundlovsdag, hvis de forhandlinger ikke kommer i løbet af foråret,« siger Anders Samuelsen til politiko.dk.

I regeringsgrundlaget på side 10 står følgende formulering:

Så hvis der ikke er indkaldt til skatteforhandlinger inden Grundlovsdag, så stiller I et mistillidsvotum?

»Nej. Jeg siger bare, at så kan vi ikke garantere for regeringens overlevelse. Så tager vi situationen derfra. For så er aftalen ikke den samme, som den var, da vi lovede regeringen at støtte den. Hvis situationen ændrer sig ved, at regeringen flytter sig fra den garanti, den stillede i regeringsgrundlaget, så bortfalder vores garanti selvfølgelig også.«

Det har jo hele vejen været kardinalpunkt for jer at få topskattelettelser. Hvad skulle tale for, at I blev ved med at støtte regeringen, hvis den ikke lever op til det?

»Jeg tror ikke, vi kommer i den situation. Derfor har jeg egentlig ikke yderligere kommentarer,« siger Anders Samuelsen.

Han fortæller, at han i dag har talt med finansminister Claus Hjort Frederiksen, som har garanteret over for LA-formanden, at regeringen vil leve op til regeringsgrundlaget. Derfor mener Samuelsen også, at man skal »slå koldt vand i blodet«. LA-formanden regner med, at regeringen kommer til at leve op til sit løfte.

DF: Godt med udskudte forhandlinger

Hos Dansk Folkeparti siger finansordfører René Christensen, at han ikke er orienteret om, hvad der ligger til grund for, at finansministeren nu har udskudt skatteforhandlingerne.

Dansk Folkeparti ville være mødt op til forhandlingerne, hvis partiet var blevet indkaldt, siger René Christensen, men understreger, at topskattelettelser, sådan som der var lagt op til, ikke var noget, Dansk Folkeparti var vilde med.

»De forhandlinger, der var lagt op til, var ikke groet i vores have. Vi vil gerne lette skatten i bunden, så det bedre kan betale sig at arbejde, mens regeringen gerne vil tale om topskattelettelser,« siger René Christensen og fortsætter:

»En udskydelse ændrer ikke på holdning. Vi bliver ikke modnet af den grund. Vi så gerne, at regeringen anerkendte, at der ikke er nogen mulighed for topskattelettelser.«

»Vi kan ikke se, at der er et råderum til topskattelettelser. Også fordi det ser ud til, at vi stirrer lige ind i nogle meget store udgifter til flygtninge,« siger René Christensen.

Opdateres